Energistyrelsen har lavet fejl i VVM-redegørelser i over 30 år

Siden slutningen af 1980’erne har der været fejl i Energistyrelsens VVM-praksis i forhold til godkendelser på olie- og gasområdet, konkluderer Kammeradvokaten. 
Gorm-feltet er et ud af fire felter i den danske del af Nordsøen, hvor Energistyrelsen har begået fejl i miljøprocessen forud for godkendelsen.
Gorm-feltet er et ud af fire felter i den danske del af Nordsøen, hvor Energistyrelsen har begået fejl i miljøprocessen forud for godkendelsen.

Stærkt kritisabelt og utilfredsstillende. 

Sådan lyder det fra energiminister Lars Aagaard oven på en undersøgelse foretaget af Kammeradvokaten af, hvorvidt Energistyrelsens sagsbehandling af aktiviteter under den såkaldte eneretsbevilling har været i overensstemmelse med miljøkonsekvensvurderingsreglerne (VVM).

Energistyrelsen satte selv gang i undersøgelsen i foråret på baggrund af en mistanke om fejl i VVM-processerne for felterne Dan, Gorm, Halfdan og Harald i Nordsøen samt en generelt skærpet opmærksomhed på at sikre korrekt administration på olie- og gasområdet efter en kritik fra Rigsrevisionen i 2021.

Og nu foreligger Kammeradvokatens konklusion så:

VVM-reglerne var ikke overholdt, da der blevet givet godkendelse til anlæg, rørledninger og brønde på felterne. Og der er sket fejl siden 1988.

“Undersøgelsen viser klart, at lovgivningen ikke er blevet overholdt, og at der er blevet begået alvorlige fejl siden slutningen af 1980’erne. Det er selvsagt stærkt kritisabelt og utilfredsstillende, og derfor er det godt, at det nu er opdaget. Energistyrelsen vil nu tilpasse deres praksis og følge alle Kammeradvokatens anbefalinger, og jeg har bedt Energistyrelsen om at holde mig orienteret herom,” udtaler klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard i en pressemeddelelse om Kammeradvokatens konklusioner. 

Flere kritikpunkter

Ifølge Kammeradvokaten indeholder de gennemførte VVM-redegørelser ikke vurderinger af konkrete projekter, men er kun udtryk for ramme-VVM’er, der beskriver en forureningsramme. 

Derfor opfylder de godkendelser der er givet på baggrund af VVM’erne ikke VVM-direktivets krav. 

Samtidig har Energistyrelsen undladt at gennemføre en vurdering af påvirkningen fra olie og gasfelterne på Doggerbanke. Doggerbanke er en sandbakke beliggende i Nordsøen cirka 100 km. ud for Storbritanniens kyst. 

Det blev udråbt til Natura 2000-område i 2007, altså et beskyttet naturområde for bestemte arter og naturtyper, men der blev ikke gennemført vurderinger på området før 2016. 

Kammeradvokaten har også flere kritikpunkter. Blandt andet, at Energistyrelsen har givet godkendelser på baggrund af miljøkonsekvensvurderinger, der er mere end tre og fem år gamle, og godkendelserne har ikke indeholdt vurderinger af, om vurderingerne er opdaterede og retvisende.

Kammeradvokaten vurderer dog, at godkendelsen af genopbygningen af Tyrafeltets anlæg fra 2017 ikke er omfattet af de samme fejl, som de andre felter. 

Nye procedurer

Hos Energistyrelsen er man lettet over nu at have et overblik over de fejl, der er blevet begået.

”Det er godt, at der nu er en færdig rapport, så vi kan handle på et oplyst grundlag og få rettet op på de fejl, der er begået for feltkomplekser under Eneretsbevillingen. Vi er allerede i gang og vil i den kommende tid gennemgå vores godkendelser uden for Eneretsbevillingen for at se, om der er behov for at rette op på fejl i tilsvarende sager,” lyder det fra direktør i Energistyrelsen Kristoffer Böttzauw i et skriftligt citat til sagen. 

I styrelsen vil man nu gå i gang med at undersøge om fejlene i sagsbehandlingen også er forekommet på felterne uden for eneretsbevillingen. 

Samtidig vil styrelsen gå i gang med at undersøge de igangværende olie- og gasaktiviteter i Nordsøen for at afklare, om der er risiko for skade på de nærliggende Natura 2000-områder og det øvrige natur og miljø omkring felterne. 

Styrelsen vil også sikre, at fremtidige godkendelser af anlæg tager højde for de hidtidige fejl og mangler og iværksætter en ændret sagsbehandlingpraksis for at sikre overholdelse af VVM- og habitatregler. 

Det indebærer øget bemanding, nye procedurer for sagsbehandling og og nye krav til indhold af ansøgninger.

Når der er gjort erfaring med tiltagene skal Energistyrelsen lave en statusredegørelse til Energiministeren.

Vil kunne mærkes

Interne sagsdokumenter, som EnergiWatch tidligere har fået aktindsigt i, viser, at det kommer til at kunne mærkes hos de danske olie- og gasoperatører, at der har været fejl i sagsbehandlingen af VVM-godkendelserne.

”Olie- og gasoperatørerne vil opleve, at der stilles ændrede krav til allerede indsendte og fremtidige ansøgninger, herunder krav om yderligere miljøvurderinger eller flere oplysninger,” har Energistyrelsen skrevet tidligere i et presseberedskab knyttet til sagen.

”Dette kan både risikere at forlænge sagsbehandlingstiden, hvorfor operatørerne skal ud i bedre tid og ansøge, og forøge omkostningerne for operatørerne,” stod der den gang.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også