Investeringsbank ser olieprisen over 100 dollar til juni

Ifølge den schweiziske investeringsbank UBS er der, bl.a. på baggrund af genåbningen i Kina, udsigt til, at olieprisen vil stige.
Foto: Magnus Holm
Foto: Magnus Holm
Af Marketwire

Lige akkurat torsdag stiger prisen på råolie, men den har været under pres den seneste tid. Blandt andet fordi dollaren er gået op, da investorerne har indstillet sig på endnu højere rente i endnu længere tid i USA.

En stærkere dollar er skidt nyt for de fleste lande, når de skal købe råolie, for det gør alt andet lige prisen på olie dyrere, og det påvirker efterspørgslen.

Snart er der dog udsigt til, at den fundamentale udvikling i den globale økonomi igen for overhånden, og olieprisen vil stige.

Det mener den schweiziske investeringsbank UBS.

”Mens vi har sænket vores prognose for Brent i år, da en mild vinter på den nordlige halvkugle har reduceret efterspørgslen efter alle fossile brændstoffer, og da russisk olieproduktion har været robust, forventer vi stadig, at priserne vil bevæge sig over 100 dollar per tønde senere i år,” hedder det i en kommentar fra banken.

UBS ser Brent-olien stige til 100 dollar i juni og til 105 dollar i andet halvår. Torsdag steg den med 1,7 pct. til 82,00 dollar, og fra det niveau ser den schweiziske bank 22-28 pct. stigning.

Prognosen hænger blandt andet sin hat på, at genåbningen i Kina, efter at styret i Beijing i slutningen af sidste år opgav sin nultolerancepolitik over for corona, vil øge væksten i det store land og dermed også behovet for energi blandt andet til flyrejser.

”Vi forventer, at den kinesiske efterspørgsel vil stige 0,8 mio. tønder om dagen og global efterspørgsel med 1,6 mio. tønder om dagen i år. Dette skulle få den globale olieefterspørgsel til at stige til rekordniveauer til 103 mio. tønder olie om dagen i anden halvdel af dette år.”

Samtidig ser det ikke ud til, at Rusland har kunnet kompensere sit eksporttab til EU med nye sendinger til andre regioner, og landet har desuden, ifølge medierne, planer om at reducere sin produktion med op mod 25 pct. som følge af EU’s prisloft på russisk olie.

Opec+, som Rusland også er en del af, har ikke indikeret, at gruppen er parat til at øge produktionen, da den frygter prisfald, og landene uden for gruppen vil kun i beskedent omfang kunne erstatte den olie, som ikke længere vil komme fra Rusland.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også