Total Energies går kraftigt tilbage i fjerde kvartal

Mens det franske olieselskab har øget sin indtjening for hele året, så trækker nedskrivning i fjerde kvartal i den anden retning.
Foto: Pr / Total Energies og Ghg Sat
Foto: Pr / Total Energies og Ghg Sat

En stor nedskrivning på Novatek præger i høj grad Total Energies’ afslutning på et 2022, der har været præget af krig i Ukraine og deraf følgende energikrise.

For energikrisen sendte i løbet af året allerede usædvanligt høje priser endnu højere op, og det har olie- og gasselskab nydt rigtig godt af. Således har flere selskaber været ude at melde om rekordhøje resultater i 2022. Eneste sten i skoen – der i f.eks. Unipers tilfælde kan gøre det nærmest umuligt at gå – kan være russiske aktiviteter.

På den måde bærer regnskabet fra Total Energies lidt fra begge verdener med sig. For årsresultatet er braget frem og lyder på 20,5 mia. dollar – hvilket er en stigning på 28 pct. Endnu bedre hvis man ser på det justerede overskud, der er fordoblet til 36,2 mia. dollar. 

Men det justerede overskud gemmer også på, at man ikke regner såkaldte ”specielle emner” med. Det dækker blandt andet over gevinst eller tab ved frasalg, men f.eks. også nogle nedskrivninger. Her var posten for nedskrivninger på 15,7 mia. dollar. Heraf er 14,8 mia. dollar relateret til en Rusland. 

En del af disse knap 15 milliarder dollar stammer fra fjerde kvartals nedskrivning på russiske Novatek, der er den næststørste naturgasproducent efter Gazprom i Rusland. Her er der nedskrevet 4,1 mia. dollar, hvilket bringer overskuddet i kvartalet ned på 3,3 mia. dollar. Et fald på 44 pct. i forhold til samme periode året før. 

Nedskrivningen kommer som følge af, at Total Energies to direktører i ledelsen hos Novatek ikke har kunnet deltage i afstemninger, især hvis disse havde finansiel betydning, som følge af de europæiske sanktioner imod Rusland.

Det har betydet, at direktørerne ikke har kunnet udfylde deres roller fuldt ud, hvorfor Total Energies i december valgte at trække dem helt ud af ledelsen med umiddelbar effekt.

Dermed havde Total Energies ikke længere væsentlig indflydelse på det russiske gasselskab og kan derfor ikke – som følge af sine egne regnskabsregler – medregne sin andel på 19,4 pct. i Novatek i egenkapitalen. 

Højere priser gavner

I 2022 voksede omsætningen til 280,9 mia. dollar mod 205,8 mia. dollar året før. 

Forklaringen skal helt klart tilskrives de førnævnte højere energipriser. Her hentede Total Energies f.eks. 43 pct. mere i gennemsnit per tønde brent olie i 2022 end i 2021 med en snitpris på 101,3 dollar. 

Gasprisen steg til 13,1 dollar per Mbtu, hvilket mere eller mindre er en fordobling i forhold til 2021. 

Samtidig melder Total Energies også om, at deres skattebetalinger er mere end fordoblet på tværs af verden til 33 mia. dollar. 

I 2023 forventer olieselskabet at kunne øge sin produktion med ca. 2 pct. til 2,5 mio. tønder olieækvivalenter om dagen, hvilket primært skal komme fra projekterne Block 10, Mero 2 og Absheron i henholdsvis Oman, Brasilien og Aserbajdsjan. 

I 2023 vil Total Energies investere mellem 16 til 18 mia. dollar. Heraf er 5 mia. øremærket investeringer i energiaktiver med lavt karbon.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også