Wintershall Dea vil trække sig helt fra Rusland med stor nedskrivning

Det tyske energiselskab tager en nedskrivning på 40 milliarder på sine aktiviteter relateret til Rusland og vil nu forlade landet fuldt ud.
Foto: Wintershall Dea - Pr
Foto: Wintershall Dea - Pr

”Wintershall Dea har til hensigt at forlade Rusland fuldt ud på en ordentlig måde i overensstemmelse med alle gældende love og regler.”

Sådan lyder det fra det tyske energiselskab i en meddelelse, hvor det også fremgår, at selskabet har foretaget en nedskrivning på 5,3 mia. euro (ca. 40 mia. kr.) i fjerde kvartal. 

Årsagen skal blandt andet findes i, at Wintershall Dea er nået frem til den konklusion, at selskabet ikke længere lever op til kriterierne i IFRS-regnskabsstandarden. Det skyldes, at selskabet ikke har ”kontrol eller betydelig indflydelse over sine russiske joint-ventures”.

Derfor vil alle Wintershalls russiske aktiviteter i fjerde kvartal være kategoriseret som dekonsolideret.

”Wintershall Dea vil afslutte sine russiske aktiviteter. At fortsætte med at operere i Rusland er ikke holdbart. Ruslands krig i Ukraine er uforenelig med vores værdier og har ødelagt samarbejdet mellem Rusland og Europa,” udtaler Mario Mehren, der er adm. direktør for Wintershall, i en meddelelse og fortsætter:

”I de seneste måneder har begrænsninger pålagt af den russiske regering om vestlige virksomheders drift i landet og ekstern indblanding i vores joint venture-aktiviteter, gjort det umuligt for Wintershall Dea at operere i Rusland som før, og det har resulteret i en økonomisk ekspropriation af vores joint-ventures i Rusland.”

Blandt Wintershall Deas russiske aktiviteter er en andel på 35 pct. i gasfeltet Yuzhno-Russkoye, dertil kommer en ejerandel på 50 pct. i de to gasprojekter Achimov i Siberien og ikke mindst en andel på 15,5 pct. i gasledningen Nord Stream og WIGA Transport Beteiligungs-GmbH & Co. KG.

Alt i alt oplyser Wintershall, at selskabet vil tage en ”ikke-kontant nedskrivning” på omkring 5,3 mia. euro. 

Det er dog ikke første gang, at Ruslands invasion af Ukraine påvirker Wintershall. 

I marts 2022 måtte Wintershall f.eks. nedskrive finansieringen af Nord Stream 2 med 8,2 mia. kroner. Ved samme lejlighed meddelte Wintershall, at selskabet ville stoppe alt ny aktivitet i Rusland, samt enhver planlægning af ny aktivitet.

Ifølge Wintershall selv bevarer selskabet sin finansielle fleksibilitet til trods for nedskrivningen.


Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også