Ejere tjente trecifret millionbeløb på salg af biogasanlæg

Vinkelgaard Agro, der solgte sit biogasselskab til Biocirc, tjente et trecifret millionbeløb på salget, fremgår det af regnskabet. Handlen er bare én af en række, der vidner om, at værdien i biogasanlæg vokser.
Foto: Louise Herrche Serup
Foto: Louise Herrche Serup

756 mio. kr.

Så meget fik Vinkelgaard Agro ud af at sælge et af landets store biogasanlæg, Vinkel Bioenergi. Det fremgår af et nyligt offentliggjort regnskab.

Bestyrelsesformand for Vinkelgaard Agro Henrik Pedersen ønsker ikke at uddybe regnskabet, fortæller han til AgriWatch.

Af regnskabet fremgår det, at Vinkelgaard Agro har geninvesteret en del af beløbet, så man nu ejer 20-24 pct. af ét af flere af holding-selskaberne bag Biocirc. Det var netop Biocirc, der købte biogasselskabet.

Det fremgår desuden, at der er udbetalt et ekstraordinært udbytte på 580 mio. kr til ejerne.

Biogasanlægget blev solgt i januar 2022, kun godt tre år efter, Vinkelgaard Agro blev etableret i 2018 

Af VBI Invests regnskab, der ejede hovedparten af Vinkelgaard Agro, fremgår det, at man det første år brugte 352 mio. kr. på investering i materielle anlægsaktiver.

Biogasanlægget kan håndtere omkring 400.000 tons biomasse om året.

Biocirc er et joint venture mellem kapitalforvalteren Maigaard & Molbech, som har Just Eat-milliardæren Bo Bendtsen som hovedinvestor og udvikleren European Energy.

Handlen er blot ét af mange eksempler på, at biogas er brandvarmt at investere i i disse år. 

Biogasanlæg springer op over hele landet, og der bliver investeret milliarder af kroner i dansk biogasproduktion. Senest blev det danske Nature Energy købt af Shell for 14,3 mia. kr. i november.

Milliardsalget vidner om, at værdien af biogasselskabet er steget voldsomt i takt med, at den grønne omstilling for alvor er kommet på den globale dagsorden samtidig med, at energikrisen oven på krigen i Ukraine for alvor har sat spot på gasforsyningen.

Landets næststørste biogaskoncern, Bigadan, afgav ligeledes en betydelig ejerandel til den britiske kapitalfond og forvalter Arjun Infrastructur Partners i 2021. Bigadan-stifter Karsten Buchhaves formue blev for nylig anslået til 3,4 mia. kr.

Året før kapitalfonden købte sig ind i Bigadan, overtog den et biogasprojekt i Sønderjylland, Kliplev-anlægget, der betegnes som et af verdens største. 

Også Danish Bio Commodities har med datterselskabet DBC Invest købt ejerandele i tre biogasanlæg sidste år og sikret sig i alt syv biogasanlæg til porteføljen siden selskabets etablering i marts 2020. 

Ejerkredsen i det danske selskab er ikke færdige med at købe op, har den meldt, ligesom det canadiske selskab Anaergia, der ejer Envo Biogas ved Tønder, også er på udkig efter flere biogasanlæg i Danmark.

Vinkelgaard Agro er ejet VBI Invest, der blandt andet har investoren Jakob Stausholm fra Roskilde, ejer af Gjeddesdal Gods fra Greve Søren Martin Nymann, samt Jens Henrik Pontoppidan Pedersen i ejerkredsen. Den store svineproducent Esper Goul ejer også en del af selskabet.

Startskud til kæmpeprojekt

Købet af Vinkel Bioenergi blev samtidig startskuddet til Biocirc, der har store ambitioner. 

Biocirc ejer nu i alt fire biogasanlæg, og Bertel Maigaard, der er adm. direktør, har tidligere fortalt til AgriWatch, at Biocirc vil producere 200 mio. kubikmeter biogas om året. Til sammenligning producerer Nature Energy 181 mio. kubikmeter årligt.

Ifølge Maigaard & Molbech var en del af årsagen til opkøbet af Vinkel Bioenergi, at der var et velfungerende samarbejde med leverandørerne.

”Når vi tog referencer fra de landmænd, der leverer til Vinkel, var de glade for samarbejdet. Det var afgørende for os. Stifterne af Vinkel er selv landmænd og tænker som landmænd. Det har været vigtigt for os. Andre biogasselskaber har mere en kapitalfonds-tilgang til at have leverandør/kundeforhold, som er skrevet ned i meget detaljere kontrakter, hvor landmænd bliver målt på en masse ting. Jeg forstår det godt, for hvis man sætter nogle som mig, der er uddannet på universiteter og har været i konsulentverden, er det den tilgang, vi vil have,”sagde Bertel Maigaard til AgriWatch i maj sidste år.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie AgriWatch)


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også