Varmt vejr verden over holder høje gaspriser stangen

Varmt vejr i Europa sørger for godt fyldte gaslagre og lunt vejr i Asien mindsker konkurrencen om LNG.
Det varme vejr giver skisportstederne problemer, men det er godt for gas- og elpriserne. | Foto: Daniel Liebl
Det varme vejr giver skisportstederne problemer, men det er godt for gas- og elpriserne. | Foto: Daniel Liebl
AF MARKETWIRE

Vintertemperaturer, der har vist sig noget varmere end frygtet, har foreløbigt holdt prisstigninger på naturgas væk og samtidig betydeligt sænket frygten for strømafbrydelser.

Det skriver Bloomberg News.

Vejrprognoserne i Europa viser, at temperaturerne i de kommende to uger vil ligge over de typiske vintertemperaturer, og i USA samt Japan ventes vejret at bedre sig i midten af januar. Også i Kina, der er verdens største importør af gas, ventes lunt vejr de kommende dage.

”Risikoen for en ekstrem stramning af markedet, som folk var bekymret for, før vinteren startede, synes lav nu,” siger Abhishek Rohatgi, der er analytiker i Bloomberg NEF.

Det varme vejr har givet mulighed for opfyldning af de europæiske gaslagre, mens lunere vejr i Asien har sænket behovet for at konkurrere om flydende naturgas.

Både regeringer og forsyningsselskaber havde ellers beredt sig på gasmangel denne vinter, efter at Rusland som reaktion på Vestens sanktioner over invasionen af Ukraine lukkede for sine gasleverancer til EU-landene.

Den manglende tilførsel fra verdens største eksportør af naturgas medførte i 2022 store prisstigninger på naturgas, der på sit højeste den 26. august lukkede i 339,20 euro for en megawatt-time. Det trak efterfølgende priser på energikilder som kul og olie i vejret, da handlerne søgte nye råvarer at oplagre til den kolde vinter.

Den kolde vinter er imidlertid udeblevet, og i Europa er gaslagrene fyldt 84 pct. Til sammenligning har gaslagrene i gennemsnit over de seneste fem år været 70 pct. fyldte på nuværende tidspunkt af året.

Behovet for gas som energikilde er yderligere blevet begrænset af kraftigt blæsevejr, der har sendt de europæiske vindmøller i omdrejninger.

Tyskland ventes ifølge Bloomberg onsdag at ramme tæt på en rekordhøj energiproduktion fra vindenergi.

Gaspriserne falder tirsdag formiddag med 3,5 pct. til 74,30 euro for en megawatt-time. Det er det laveste niveau siden 22. februar - to dage før Rusland invaderede Ukraine.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også