Svære makroøkonomiske forhold vil påvirke oliepriserne i 2023

Handlere venter ifølge en rundspørge foretaget af Reuters, at oliepriserne vil se små stigninger i 2023.
Foto: Ap Photo/hasan Jamali, File
Foto: Ap Photo/hasan Jamali, File
AF MARKETWIRE

Oliepriserne stiger mandag på årets første handelsdag uden større nyt til at påvirke retningen.

Stigningerne falder godt i tråd med en rundspørge foretaget af Reuters, hvori det fremgår, at oliepriserne ventes at stige i løbet af 2023.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster mandag morgen 85,91 dollar mod 84,08 dollar fredag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 80,26 dollar mod 78,84 dollar fredag eftermiddag.

Handlere venter ifølge en rundspørge foretaget af Reuters, at oliepriserne vil se små stigninger i 2023. På den ene side ventes svære makroøkonomiske forhold og opblussen med covid-19 i Kina at true væksten i efterspørgslen, mens en ventet lavere russisk olieproduktion som følge af Vestens sanktioner omvendt truer udbuddet.

Rundspørgen viser, at 30 udspurgte økonomer og analytikere forventer, at Brent i 2023 i gennemsnit vil koste 89,37 dollar per tønde, hvilket er 4,6 pct. lavere end forventningen vist i en undersøgelse i november. Forventningerne til WTI-olie er sænket til 84,84 dollar per tønde fra forventninger fra måneden før på 87,80 dollar per tønde.

Mange analytikere pointerer, at efterspørgslen på olie vil stige i anden halvdel af 2023 grundet fjernelsen af covid-19 restriktionerne i Kina. Derudover forventes Vestens sanktioner mod Ruslands olieeksport at have en begrænset effekt.

”I tilfælde af et markant fald i Ruslands eksport (hvilket vi ikke forventer), vil Opec+ sandsynligvis være klar til at øge udbuddet for at undgå for store prisstigninger,” siger data- og analyseselskabet Kpler ifølge Reuters.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også