Svære makroøkonomiske forhold vil påvirke oliepriserne i 2023

Handlere venter ifølge en rundspørge foretaget af Reuters, at oliepriserne vil se små stigninger i 2023.
Foto: Ap Photo/hasan Jamali, File
Foto: Ap Photo/hasan Jamali, File
AF MARKETWIRE

Oliepriserne stiger mandag på årets første handelsdag uden større nyt til at påvirke retningen.

Stigningerne falder godt i tråd med en rundspørge foretaget af Reuters, hvori det fremgår, at oliepriserne ventes at stige i løbet af 2023.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster mandag morgen 85,91 dollar mod 84,08 dollar fredag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 80,26 dollar mod 78,84 dollar fredag eftermiddag.

Handlere venter ifølge en rundspørge foretaget af Reuters, at oliepriserne vil se små stigninger i 2023. På den ene side ventes svære makroøkonomiske forhold og opblussen med covid-19 i Kina at true væksten i efterspørgslen, mens en ventet lavere russisk olieproduktion som følge af Vestens sanktioner omvendt truer udbuddet.

Rundspørgen viser, at 30 udspurgte økonomer og analytikere forventer, at Brent i 2023 i gennemsnit vil koste 89,37 dollar per tønde, hvilket er 4,6 pct. lavere end forventningen vist i en undersøgelse i november. Forventningerne til WTI-olie er sænket til 84,84 dollar per tønde fra forventninger fra måneden før på 87,80 dollar per tønde.

Mange analytikere pointerer, at efterspørgslen på olie vil stige i anden halvdel af 2023 grundet fjernelsen af covid-19 restriktionerne i Kina. Derudover forventes Vestens sanktioner mod Ruslands olieeksport at have en begrænset effekt.

”I tilfælde af et markant fald i Ruslands eksport (hvilket vi ikke forventer), vil Opec+ sandsynligvis være klar til at øge udbuddet for at undgå for store prisstigninger,” siger data- og analyseselskabet Kpler ifølge Reuters.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også