Shell skal betale millioner til Nigeria for olieudslip

Olieselskabet har ved forlig indvilliget i at betale 15 mio. euro i kompensation for olieforurening ved Nigerdeltaet.
Foto: Akintunde Akinleye/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Akintunde Akinleye/Reuters/Ritzau Scanpix
RITZAU/REUTERS

Shell er ved en retssag i Amsterdam gået med til at betale 15 millioner euro (omkring 112,5 millioner kroner) i erstatning til lokalsamfund i Nigeria for olieforurening fra rørledninger i Nigerdeltaet.

Det oplyser olieselskabet i en fælles erklæring sammen med miljøorganisationen Jordens Venner. Summen er aftalt ved et forlig. Det skriver Reuters.

Aftalen omfatter også, at der skal installeres et sporings- og overvågningssystem, så olielæk opdages hurtigt.

I retssagen har fire nigerianske fiskere været blandt sagsøgerne mod Shell i Holland med krav om, at der ryddes op efter olieforurening i Nigerdeltaet.

Retssagen har strakt sig over mere end et årti - blandt andet fordi de første fiskere og landmænd, der anlagde sag mod Shell, er døde. Men deres pårørende har fortsat retssagerne.

I perioder har olietyverier foretaget af lokale selskaber været hovedårsag til forureningen, og spildt olie ligger spredt på kysterne og i vandet i sumpområderne i deltaet, hvor de lokale indbyggeres helbred også ødelægges af store, evigt brændende gasflammer, som ødelægger lunger og luftveje.

Shell har altid sagt, at olieforurening har været forårsaget af sabotage.

Olie har gennem mange år været en forbandelse for Nigeria, som i årtier var Afrikas største olieproducent, og hvor olie og gas kunne have været grundlaget for udviklingen af en velfærdsstat i Afrikas mest befolkningsrige land. I stedet har olie medført død og næsten altødelæggende miljøforurening.

”Da man fandt olie i Nigeria i 1958 delte alle en drøm om et bedre liv. I dag har det udviklet sig til et mareridt,” siger den nigerianske miljøforkæmper og digter Nnimmo Bassey, som modtog den svenske pris Right Livelihood Award, også kaldet ”Den alternative Nobelpris”, i 2010.

Tidligere har FN’s Miljøprogram, UNEP, sagt, at olieforureningen i Niger Deltaet vil kræve ”verdens mest omfattende og længstvarende olieoprensning”.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også