Reordmange olielobbyister presser på ved klimatopmøde

Hvis olie- og gaslobbyisterne var et land, ville de have den næststørste delegation ved COP27, viser tal.
Det er blandt andet lobbyister tilknyttet oliegiganter som amerikanske Chevron, der er registreret som deltagere ved COP27. | Foto: FREDERIC J. BROWN/AFP / AFP
Det er blandt andet lobbyister tilknyttet oliegiganter som amerikanske Chevron, der er registreret som deltagere ved COP27. | Foto: FREDERIC J. BROWN/AFP / AFP
AF RITZAU

Årets klimatopmøde i Egypten er i slutspurten, og mange landes interesser skal nu balanceres i den endelige aftale - den såkaldte cover decision.

Det er dog ikke de eneste ved klimatopmødet, som nok håber, at deres stemmer er blevet hørt. Også aktivister er taget til badebyen Sharm el-Sheikh, og det samme er repræsentanter for olie- og gasindustrien.

Dem er der rekordmange af i år. Mindst 636 er registreret, viser tal indsamlet af ngo'er. Det er over 100 flere end ved sidste års klimatopmøde i Glasgow.

Sidste år blev fossile brændsler - kul, olie og gas - for første gang nævnt i en sluterklæring fra et klimatopmøde. Det blev anset som en sejr i sig selv.

Efter svære forhandlinger blev teksten herom dog nedtonet. Kulbrug skulle ikke "udfases" - men "nedbringes".

Det ser dog ud til, at der skrues op for den retorik ved årets topmøde. Det tyder et udkast til sluterklæringen fra fredag morgen i hvert fald på.

Her opfordres der til at accelerere indsatsen mod at udfase - og altså ikke bare nedbringe - kulkraftværker, der ikke indfanger CO2, samt ineffektive subsidier til fossile brændsler.

Hvis olie- og gasindustrien var et land, vil den have den næststørste delegation på topmødet efter olielandet De Forenede Arabiske Emirater - næste års værtsland.

Til sammenligning har Danmark ifølge tal fra mediet Carbon Brief en delegation på 96 personer afsted. Sverige og Norge har 46 og 40 delegerede.

Kort før årets topmøde argumenterede netop De Forenede Arabiske Emirater og Saudi-Arabien for, at verden skal fortsætte med at investere i olieproduktion.

Det stod i stærk kontrast til opråbet fra en stribe klimaforskere, der kort før advarede imod overdreven afhængighed af fossile brændsler.

De argumenterede for, at vi er for afhængige af fossile brændsler, og at det har en negativ effekt på klimaet såvel som på folks helbred og fødevaresikkerhed.

COP27 går i overtid og fortsætter lørdag: Vi skal skifte gear

Danfoss advarer mod et stort hul i globale klimaplaner

Forbeholdene melder sig hos industrien omkring EU-nødforordning 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også