EnergiWatch

Inflation og Opec+-møde holder oliepriserne i spænd

Onsdag besluttede Organisationen af Olieeksporterende Lande og allierede, Opec+ at mindske produktionen af råolie med 2 mio. tønder om dagen - den største reduktion siden 2020

Foto: Lisa Leutner/REUTERS / X07639

Oliepriserne starter ugens sidste dag, fredag, på nogenlunde samme niveau, som gårsdagens lukketal.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster fredag morgen 94,30 dollar mod 94,31 dollar torsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 88,64 dollar mod 88,41 dollar torsdag eftermiddag.

Den stærke dollar lægger fortsat pres på oliepriserne, og flere høgeagtige talspersoner fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, melder om fortsat stram pengepolitik.

Fed-guvernør Lisa Cook, Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, og Minneapolis-chef Neel Tushar Kashkari har blandt fortalt, at centralbankens kamp mod den stigende inflation vil fortsætte, og at man derfor ikke forventer at skifte taktik i forhold til de stigende renter.

Onsdag besluttede Organisationen af Olieeksporterende Lande og allierede, Opec+ i mellemtiden at mindske produktionen af råolie med 2 mio. tønder om dagen - den største reduktion siden 2020, der indtil videre har medført en stigning i oliepriserne på 1 pct. denne uge.

Opec+’s beslutning møder imidlertid ikke klapsavler i USA med præsident Joe Biden, der i øjeblikket kigger efter alternative løsninger, som kan stoppe landets brændstofpriser i at stige yderligere.

Regeringen overvejer blandt andet at frigøre olie fra de strategiske reserver og bremse olieeksporten.

Stram, strammer, strammest

Opec+-beslutningen kommer også før den ventede EU-sanktion på russisk olie, der træder i kraft til december - en beslutning, der kan presse forsyningerne i et allerede anspændt marked, mener analytikere fra ANZ Research.

”Markedet var i forvejen ”bjørnemarked” på grund af udsigten til recession, og denne beslutning burde stramme markedet yderligere,” skriver de i et notat ifølge Reuters.

Analytikerne tilføjer, at en strammere pengepolitik og Kinas løbende coronanedlukninger også kan medføre et pres på den globale efterspørgsel.

På det øvrige råvaremarked koster en troy ounce guld fredag morgen 1712,07 dollar mod 1712,24 dollar torsdag eftermiddag.

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs