Selskab bag utæt gasrørledning vil undersøge skadernes omfang

Dansk, svensk og tysk politi samarbejder om at undersøge, hvad der har ført til lækager på gasrørledninger.
Foto: Handout/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: Handout/AFP/Ritzau Scanpix
Af Ritzau

Selskabet bag gasrørledningen Nord Stream 2 oplyser tirsdag, at man vil undersøge tilstanden på de utætte rør, når politiets efterforskning på stedet er afsluttet. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det Schweiz-baserede selskab Nord Stream AG vil samarbejde med de relevante myndigheder i det omfang, det er muligt, lyder det videre.

Både svensk, dansk og tysk politi skal samarbejde om at undersøge, hvad der førte til lækager på gasrørledningerne Nord Stream 1 og 2. Det sagde Sveriges statsminister, Magdalena Andersson, fredag.

Den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), har imidlertid udtalt, at det er danske myndigheders vurdering, at der er tale om bevidste handlinger og ikke et uheld.

På et pressemøde i sidste uge kom det frem, at der formentlig har været tale om bevidste sprængninger, som har forårsaget lækagerne på gasrørledningerne.

I alt er der blevet bekræftet fire lækager i Østersøen.

Nord Stream 2-ledningen lækkede fortsat gas mandag. Det oplyste den svenske kystvagt, Kustbevakningen, på sin hjemmeside.

I weekenden lød det ellers, at strømme af gas fra det ødelagte rør var stoppet. Men det var altså ikke tilfældet.

Energistyrelsen i Danmark oplyste i den forbindelse, at man fra Nord Stream-selskaberne har fået at vide, at det fortsatte gaslæk kan skyldes, at der i takt med, at gassen har forladt rørene, og rørene efterfølgende bliver fyldt med vand, kan være lommer af gas i rørene, der bliver presset ud.

Det, at rørene nu bliver fyldt op med vand, vil formentlig føre til ødelæggelse af rørene over tid, lød det fra Energistyrelsen.

Det salte havvand vil nedbryde det materiale, rørene er lavet af, såfremt rørene bliver liggende på havbunden, vurderes det.

Sverige giver områder ved gaslæk status af gerningssted

Ineos skærper sikkerheden i Nordsøen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også