IEA skærer efterspørgselsprognose efter nye kinesiske nedlukninger

Nye nedlukninger i Kina for at inddæmme smitte med covid-19 har fået Det Internationale Energiagentur, IEA, til at skære i sine forventninger til olieefterspørgslen i 2022
Foto: PR / Equinor
Foto: PR / Equinor
AF MARKETWIRE

Nye nedlukninger i Kina for at inddæmme smitte med covid-19 har fået Det Internationale Energiagentur, IEA, til at skære i sine forventninger til olieefterspørgslen i 2022.

Det daglige globale olieforbrug ventes således at øge med 2 mio. tønder i år, skriver Bloomberg News. Det er 110.000 tønder færre om dagen, end det hidtil var ventet.

I gennemsnit ventes det globale forbrug at ligge på 99,7 mio. tønder i år. I 2023 ventes forbruget at vokse i samme tempo som i år.

Det er fastholdelsen af Kinas nultolerance- og nedlukningspolitik i forbindelse med smitteudbrud med covid-19, der tynger den samlede efterspørgsel.

I år ventes efterspørgslen i Kina, der importerer mest olie i verden, at falde med 420.000 tønder om dagen.

”Et svækket økonomisk miljø og gentagne coronanedlukninger i Kina vejer fortsat på markedsstemningen,” udtaler IEA.

Senest har den kinesiske regering lukket byen Chengdu med 21 mio. indbyggere ned for at inddæmme smitte.

Mens den kinesiske efterspørgsel er tynget af nedlukningerne, holdes efterspørgslen oppe af bedring på andre markeder, der har øget brugen af olie for at skifte væk fra naturgas til produktion af elektricitet.

Den lavere efterspørgsel på olie har siden juni presset priserne ned. Onsdag handles den europæiske referenceolie, Brent, til 92,84 dollar, hvor den i juni var helt oppe i 117,09 for en tønde.

Samtidig er den amerikanske WTI-olie faldet til 87,13 dollar for en tønde fra 115,44 dollar i juni.

Den aftagende efterspørgsel har fået olieproducenter som Organisationen af Olieeksporterende Lande, Opec, og allierede - samlet kendt som Opec+ - til at overveje produktionsnedskæringer. Senest har den samlede organisation skåret produktionen med 100.000 tønder fra oktober.

Nedskæringen fulgte dog en forhøjelse af produktionen på samme 100.000 tønder om dagen. Det kom i stand, efter at USA’s præsident, Joe Biden, havde aflagt den saudiarabiske kronprins, Mohammed bin Salman, et visit.

Årtiers myndighedsfejl rammer danske olie- og gasprojekter

Olieselskaber borer forgæves i Norge

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også