Oliepriserne stiger på ventet mangel til vinter

Bekymringer om en vinter med knaphed på forsyningsfronten, får oliepriserne til at stige.
Foto: Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn
AF MARKETWIRE

Oliepriserne stiger tirsdag morgen på bekymring om knaphed på forsyningsfronten forud for vintersæsonen på den nordlige halvkugle. En svækkelse af dollar understøtter desuden priserne forud for de amerikanske forbrugerpriser tirsdag.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster tirsdag morgen 93,67 dollar mod 92,74 dollar natten til tirsdag. Mandag eftermiddag kostede en tønde 94,61 dollar. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 87,56 dollar mod 86,63 dollar tirsdag nat og 88,42 dollar mandag klokken 17.

Priserne på olie har dog i september været tynget af bekymring omkring efterspørgslen på det fossile brændstof, da Kina fortsat gennemfører nedlukninger for at inddæmme smitte med covid-19, mens man i EU er i gang med at skære i forbruget.

Dog har en øget købekraft i form af en svækket dollar hjulpet lidt på efterspørgslen.

”Vi venter ikke en vedvarende optur foreløbig,” skriver analytikere fra Morgan Stanley i et notat ifølge Bloomberg News.

”En vækstopbremsning i alle økonomiske hovedområder peger på svagere olieefterspørgsel i noget tid, og det er også synligt i oliespecifikke nøgletal. Kina har i særdeleshed bidraget til dette,” fortsætter notatet.

Tirsdag fremlægger USA tal for forbrugerpriserne i august, hvor inflationen ventes at være aftaget til 8,1 pct. fra 8,5 pct. i juli. Dog ses kerneinflationen - altså forbrugerpriserne eksklusive fødevarer og energi - øge til 6,1 pct. fra 5,9 pct.

Udviklingen i inflationen er afgørende for, om og hvor meget den amerikanske centralbank, Federal Reserve, fortsat vil stramme pengepolitikken. De seneste to rentemøder har centralbanken hævet renten 75 basispoint, og et løft på 50-75 basispoint er ventet ved næste møde.

Atomforhandlingerne mellem USA og Iran står i øjeblikket i stampe, og det er ifølge USA’s udenrigsminister, Antony Blinken, ”usandsynligt”, at parterne vil nå en ny aftale foreløbig.

En aftale mellem parterne vil blandt andet betyde, at Iran igen kan sælge olie i Vesten.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også