EnergiWatch

EU-lande prikker huller i aftale der skal sikre gas til vinter

Mens Gazprom vil reducere gasleveringen til EU, så ventes EU-lande tirsdag at vedtage en svækket gasaftale.

Foto: JOHN THYS/AFP / AFP

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, holdt ikke igen, da hun i sidste uge fremlagde et forslag til, hvordan EU-landene kan komme igennem vinteren trods mangel på gas.

Ifølge von der Leyen er det "sandsynligt", at Rusland vil lukke helt for gassen. Derfor må EU-landene reducere deres forbrug med 15 procent for at kunne fylde lagrene op.

Men forud for et møde for EU-landenes energi- og klimaministre tirsdag tyder meget på, at EU-landene i stedet vil vedtage en aftale fyldt med undtagelser.

EU-kommissær for energi Kadri Simson erkender, at en række lande har bedt om undtagelser fra EU-Kommissionens forslag. Hun mener dog fortsat, at der bliver taget et vigtigt skridt, hvis aftalen som ventet bliver indgået tirsdag.

"Vores forslag skal sende et budskab baseret på enighed og solidaritet. For al den gas, vi ikke bruger, vil kunne hjælpe medlemslande, der står over for en svær udfordring."

"Men medlemslandene bruger forskellige mængder gas og har forskellige gasforbindelser. Derfor har det tjekkiske formandskab diskuteret med medlemslandene, hvordan vi kan få bred enighed bag planen," siger Kadri Simson.

Aftalen ventes, kort efter at Rusland har taget endnu et skridt i retning af at begrænse gasleverancerne til EU. Mandag aften meddelte det russiske selskab Gazprom, at man vil reducere levering af gas via rørledningen Nord Stream 1 til 20 procent af kapaciteten. I forvejen var leverancen dalet til 40 procent.

Det rammer især Tyskland, der er dybt afhængig af den russiske gas. Men også andre EU-lande vil blive berørt.

Ifølge netmediet Politico er situationen særligt giftig, fordi EU-Kommissionens forslag især vil hjælpe Tyskland. Og de lande, som modsætter sig forslaget er de samme, som blev ramt af Tysklands ufleksible krav om besparelser i eurokrisen for ti år siden. Det vil blandt andet sige Grækenland, Portugal og Cypern.

Dermed har situationen potentiale til at skabe splittelse blandt EU-landene. Ikke mindst hvis gasmangel vil resultere i, at nogle virksomheder må lukke for produktion, og borgere må undlade at varme hele deres hjem op.

Kadri Simson mener dog, at der fortsat vil være tale om "meningsfulde" reduktioner i gasforbruget trods undtagelserne.

"Det er vigtigt at understrege, at medlemslandene lige nu fortsætter med at fylde deres gaslagre. Medlemslandene har med andre ord adgang til mere gas, end de bruger i sommermånederne," siger Kadri Simson.

Men spørgsmålet er, om det vil være nok til at klare vinteren. Professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet fastslog mandag, at EU-landene står i en svær situation.

"En naturgasleverance på 20 procent betyder, at vi ikke kan få gaslagrene fyldt op. Og det betyder, at vi skal træffe de hårde valg, der skal til, for at vi kan komme igennem næste vinter på en fornuftig måde," sagde Brian Vad Mathiesen mandag.

Professor: Vi skal forvente fuldt gasstop - EU bør handle nu

Gazprom reducerer gasleverancer til Europa via Nord Stream 1 

Mere fra EnergiWatch

Modtageterminal til Baltic Pipe forsinkes

Det kommer til at tage yderligere små to uger, før Baltic Pipes modtageterminal i Nybro ved Varde kan tages i brug. Men gassen strømmer som den skal gennem rørledningen til Polen.

Venstre vil sælge del af statens Ørsted-andel

I partiets 2030-klimaudspil vil man afhænde statens andel i Ørsteds havvindforretning for at kunne finansiere andre investeringer for 60 mia. i grøn omstilling. Hvordan det skal gøres, vides ikke endnu.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs