EnergiWatch

Rusland mener Europa selv er skyld i problemer med gasleverancer

Europas restriktioner er årsagen, hvis der opstår problemer med at modtage russisk gas, siger Rusland.

Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP / AFP

Rusland mener, at problemer med at levere gas til Europa skyldes restriktioner iværksat af Europa selv.

Det siger Dmitrij Peskov, talsmand for det russiske præsidentkontor, torsdag på et pressemøde. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Udtalelsen falder samme dag, som rørledningen Nord Stream 1 igen er begyndt at sende gas fra Rusland til Europa. De seneste ti dage har ledningen været til vedligehold, og derfor har den ikke kunnet sende gas.

Op til torsdag har der været bekymring for, om Rusland ville fortsætte med at sende gas til Europa, eller om russerne ville benytte lejligheden til at stoppe for leveringen.

Ifølge Dmitrij Peskov er der ingen russisk interesse i at skabe problemer for gasleveringen til Europa. I stedet er det Europas egne restriktioner, der skaber problemer, siger han.

"Alle tekniske problemer er forårsaget af de restriktioner, som europæiske lande selv har iværksat," siger han ifølge AFP.

Onsdag sagde EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, at hun ser det som "sandsynligt", at Rusland lukker helt for gassen til EU.

"Rusland afpresser os. Rusland bruger energi som et våben. Så uanset om vi får en delvis lukning for gassen fra Rusland eller en total lukning, så skal EU være klar," sagde Ursula von der Leyen.

Talsmanden fra det russiske præsidentkontor afviser beskyldningen.

Han siger ifølge AFP, at beskyldninger om, at Rusland bruger gasleveringerne til politisk afpresning, er "komplet" ubegrundede.

Torsdag har en talsmand for Nord Stream AG, der står for driften af gasledningen, oplyst, at gasleverancen via Nord Stream 1 endnu ikke er oppe i fulde omdrejninger.

Ifølge ham vil det tage noget tid, før gasforsyningen er oppe på det normale niveau.

Gasleverancen vil være på samme niveau, som før der blev lukket for hanerne på grund af vedligehold, oplyser talsmanden. Det vil sige på 40 procent af den maksimale kapacitet.

Dermed bliver der dagligt leveret cirka 67 millioner kubikmeter gas fra Rusland til Tyskland. Gasledningen kan, når den kører for fuldt blus, levere cirka 167 millioner kubikmeter gas om dagen.

Europa undgår gaskrise med genåbningen af Nord Stream 1

Russisk gasforsyning til Europa via Nord Stream 1 er genåbnet 

Mere fra EnergiWatch

Modtageterminal til Baltic Pipe forsinkes

Det kommer til at tage yderligere små to uger, før Baltic Pipes modtageterminal i Nybro ved Varde kan tages i brug. Men gassen strømmer som den skal gennem rørledningen til Polen.

Venstre vil sælge del af statens Ørsted-andel

I partiets 2030-klimaudspil vil man afhænde statens andel i Ørsteds havvindforretning for at kunne finansiere andre investeringer for 60 mia. i grøn omstilling. Hvordan det skal gøres, vides ikke endnu.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs