Total Energies tager toppen af Gorms flammer

Siden olieselskabet Total Energies begyndte at omdirigere sin produktion i Nordsøen for at mindske løbende afbrænding af overskudsgas – rutineflaring – har selskabet selv en oplevelse af et setup, der "overordnet har fungeret."
Det fremgår af dokumenter og mails sendt til Energistyrelsen, som EnergiWatch har fået aktindsigt i.
"Indtil videre er flaringen fra TEPDK (Total Energies EP Danmark, red.) blevet reduceret med omkring 100 BOEPD (tønder olieækvivalenter om dagen, red.)," oplyser selskabet i en mail til styrelsen.
"Den tilbageværende rutineflaring er omkring 90 BOEPD fra Gorm," lyder det også.
Imidlertid har omlægningen påvirket gasproduktionen fra Halfdan. Outputtet er over perioden faldet med mellem 100 og 500 tønder olieækvivalenter om dagen.
Samtidig har den såkaldte OIW-mængde (olie fra produktionen, som udledes i havet) undervejs været "negativt påvirket" af omlægningen, der blev indledt 12. februar.
Oversigten viser også, at Totals generelle flaring var stærkt stigende i dagene efter, at testperioden blev igangsat, og at det samme har gentaget sig ad flere omgange, hvor flaringen pludselig er steget med op imod 100 BOEPD.
"Den samlede flaring efter omdirigeringen blev negativt påvirket af en række ikke-relaterede procespåvirkninger på Gorm i den følgende periode," forklarer selskabet selv til Energistyrelsen.
Samlet set viser resultaterne dog, at Total Energies har formået at skrue ned for den løbende afbrænding af gas.

22.000 arbejdstimer
EnergiWatch har siden januar afdækket, at Total Energies har benyttet rutineflaring, selv om praksissen ifølge Energistyrelsen "ikke er i overensstemmelse" med Undergrundsloven, idet den udgør et unødvendigt ressourcespild og samtidig medfører store CO2- og metanudledninger.
Ifølge Energistyrelsen var Total Energies' rutineflaring skyld i en samlet udledning på 23.450 ton CO2-ækvivalenter i 2020, hvor de nyeste data på årsbasis stammer fra.
Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) var i februar i samråd om sagen. Her slog ministeren fast, at han ville arbejde intenst for at indføre et decideret dansk forbud imod rutineflaring, og at han ville fremlægge løsninger herfor for forligskredsen bag den seneste nordsøaftale allerede inden sommerferien.
EnergiWatch har været i kontakt med Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, som oplyser, at der endnu ikke er noget nyt at berette om den proces.

Total Energies har oversendt en tidsplan til Energistyrelsen. Den viser, at selskabet forventer at kunne eliminere al rutineflaring fra Gorm i november 2023.
Det skal i grove træk ske ved at omdirigere al olieproduktionen fra Halfdan til Dan i stedet for Gorm – altså en fuld implementering af den delløsning, selskabet har testet de seneste par måneder.
Når der produceres olie fra Halfdan, følger således noget gas, som anlægget på Gorm ikke længere kan håndtere. Derfor har Total Energies i årevis brændt den af i stedet for at sælge den på markedet, bruge den i driften eller reinjicere den i undergrunden.
Mailkorrespondancen viser, at Energistyrelsen under et møde har presset Total Energies for et svar på, hvorfor konceptet først kan være operationelt mod udgangen af 2023.
"Total Energies er blevet bedt om at give forklaringer på, hvorfor projektet planlægges implementeret i løbet af sommeren/slutningen af 2023 - hvorfor ikke før?" skriver Total Energies selv i en mail fra starten af maj.
Til det bemærker olieselskabet bl.a., at omlægningen kræver omkring 22.000 arbejdstimer offshore, 14 dages lukning af Halfdan A-platformen, en uges nedlukning af Dan FG-installationen samt i første omgang en udførlig kontrol-, sikkerheds-, designindsats på land. Desuden bliver der behov for en midlertidig beboelsesplatform i en periode.
Ingen kommentarer til forbud
EnergiWatch har forsøgt at få en kommentar om arbejdet med at mindske rutineflaringen på Gorm, men Total Energies har ikke haft mulighed for at svare inden artiklens deadline.
I forbindelse med et årsmøde hos brancheorganisationen DI Energi den 27. april talte EnergiWatch med Total Energies' danske landechef, Martin Rune Pedersen, om flaring-sagen.
Han ønskede ikke udtale sig om, hvorvidt han bakker op om regeringens arbejde med at lave et forbud imod rutineflaring i Danmark.
"Det har jeg ingen kommentarer til lige pt.," lød det på det tidspunkt fra landechefen.
Martin Rune Pedersen ville dog fortælle om den indsats, som den franske oliegigant laver på verdensplan for at minimere brugen af flaring.
"Helt generelt har vi som firma et kæmpe fokus på flaring – også på rutineflaring. Faktisk har vi lige fremrykket vores målsætninger globalt, så vi siger, at vi i 2025 vil være næsten i nul med flaring. Der er nogle enkelte steder i verden, hvor det simpelthen ikke kan lade sig gøre endnu at komme ned på nul," sagde han.
"Vi kigger alle steder i verden og accelererer alt, hvad vi kan, for at reducere vores flaring. Det gælder også, når vi snakker Afrika, Asien eller andre steder i verden," lød det videre.
I den danske del af Nordsøen ser rutineflaringen ud til at fortsætte halvandet år endnu – men nu altså på et noget mindre blus end tidligere.
Du kan læse mere om sagen herunder:
Miljøminister ser risiko for fordobling i olieudledningen hos Total Energies
Klimaminister peger på dansk flaring-paradoks
Venstre revser regeringen for ikke at stoppe gasafbrænding
Staten kan ikke stoppe rutineafbrændinger fra dansk oliefelt
Stop for rutineflaring kræver nedlukning af danske olieplatforme
Energistyrelsen: Total Energies’ rutineflaring udleder over 100 ton metan om året
Udvalg stiller sig ikke tilfreds med ministers flaring-svar
Total Energies’ halve løsning på rutineflaring udleder mere olie i havet
Oliekæmpe gør klar til brandslukning i dansk flaring-sag
Dan Jørgensen: Et forbud imod rutine-flaring vil give oliebranchen klare rammer
Regeringen ”arbejder intenst” for et forbud imod rutinemæssig flaring
Overblik: Derfor skal klimaministeren i samråd om flaring onsdag eftermiddag
Så stor er klimabelastningen i flaring-sagen
Oliespecialist efter afsløringer: Et dansk flaring-forbud kan sagtens være fornuftigt
Frie Grønne presser klimaministeren i flaring-sag
Minister vil præsentere konkrete initiativer for at stoppe rutineflaring i Nordsøen
Oliegigant lader hundredvis af danske tønder olieækvivalenter gå op i røg hver dag
Klimaminister lover handling efter sag om gasafbrænding i Nordsøen
Politikere over hele linjen åbner for dansk forbud mod rutineflaring efter afsløring i Nordsøen
Danmarks største olieselskab brænder bevidst store mængder gas af i Nordsøen