EnergiWatch

Rusland kapper gaslinjen til Finland

Gazprom stopper med at levere gas til det finske energiselskab Gasum fra lørdag morgen.

Foto: Maxim Shemetov/REUTERS / X90156

Det statsejede, finske energiselskab Gasum havde på forhånd varslet, at der var en risiko for, at selskabets gaskontrakt med russiske Gazprom kunne blive ophævet enten i dag eller lørdag.

Og nu viser det sig, at forudsigelsen var helt korrekt.

For i dag oplyser Gasum, at naturgasimporten fra Rusland bliver stoppet, da Gazprom Export ophævet leveringskontrakten gældende fra lørdag den 21. maj klokken 7.00.

I en meddelelse fortæller Gasum, at selskabet fra i morgen og i løbet af sommersæsonen vil levere naturgas til sine kunder fra andre kilder gennem rørledningen Balticconnector.

"Det er meget beklageligt, at naturgasleverancerne under vores forsyningskontrakt nu bliver standset. Vi har dog forberedt os nøje på denne situation, og forudsat at der ikke kommer forstyrrelser i gastransmissionsnettet, vil vi være i stand til at forsyne alle vores kunder med gas i de kommende måneder," udtaler Mika Wiljanen, der er adm. direktør i Gasum, i den kortfattede meddelelse.

Uden at det bliver uddybet i meddelelsen, hænger Gazproms ophævelse af kontrakten sammen med, at Gasum den 17. maj fortalte, at selskabet ikke ønskede at betale for gassen i rubler.

Mens den russiske regering har krævet, at vestlige gaskunder skal betale for gasleverancer i rubler, har EU-kommissionen advaret, at europæiske selskaber i så fald kan gøre sig skyldige i sanktionsbrud. Tidligere har Rusland lukket for forsyningen til Polen og Bulgarien af samme årsag.

Strømlinjen er også skåret over

Der er ikke kun lukket for den russiske gashane i Finland. Det samme gør sig gældende for strømforsyningen.

Det meddelte RAO Nordic, der er et datterselskab af Ruslands statslige energiforsyningsselskab Inter RAO, tidligere på ugen.

Det finske netselskab Fingrid fortalte dog, at det ikke er en trussel mod strømforsyningen til Finland.

Rusland leverer omkring ti procent af Finlands samlede energiforbrug.

"Den manglende import kan erstattes på elmarkedet ved at importere mere strøm fra Sverige og også delvist ved hjemlig produktion," lød det fra Fingrid.

RAO Nordic siger ifølge Fingrid, at el-leverancen til Finland suspenderes "indtil videre" på grund af problemer med at få betaling for den strøm, der sælges på markedet.

Fingrid siger, at selskabet ikke direkte er indblandet i betalingen.

Det er noget, der varetages af det pan-europæiske energiselskab Nord Pool. Og det selskab har ikke betalt Inter RAO siden den 6. maj.

En talsmand for Nord Pool vil over for Reuters ikke kommentere sagen.

Finland kan få afbrudt sin gasforsyning fra Rusland inden for få dage

Rusland stopper strømforsyning til Finland 

Mere fra EnergiWatch

Nye danske gasprojekter gemmer sig under overfladen

Total Energies har allerede annonceret – men udskudt – planer om at udvikle Valdemar Bo Syd og Halfdan Nord. Efter dem ligger også en række andre danske projekter klar i pipelinen, som analysehuset Rystad forventer investeringer i for flere milliarder kroner frem mod 2030.

CIP-fond tildeler spansk udvikler halv milliard

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) har netop fundet den første investering fra milliardfonden CI Green Credit Fund I, hvor infrastrukturfonden udsteder lån på 520 mio. kr. til spanske Capital Energy.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs