EnergiWatch

Forslag om nye EU sanktioner sender oliepriserne i vejret

De foreslåede sanktioner omhandler blandt andet embargo på russisk olie.

Foto: NICK OXFORD/REUTERS / X03416

Oliepriserne fortsætter sin stigning torsdag som følge af et udspil fra EU om yderligere sanktioner mod Rusland. De foreslåede sanktioner omhandler blandt andet embargo på russisk olie.

Det skriver Reuters.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster torsdag morgen 110,54 dollar mod 108,88 dollar onsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 108,01 dollar mod 106,33 dollar onsdag eftermiddag.

Onsdag præsenterede Europa Kommisionens formand Ursula von der Leyen et forslag om nye sanktioner mod Rusland hvori man ønsker at udfase russisk olie. Helt konkret indeholder forslaget en embargo mod russisk råolie, som skal træde i kraft om seks måneder, samt en udfasning af alle raffinerede olieprodukter inden udgangen af 2022. Derudover vil man indenfor en måned stoppe al shipping, mæglervirksomhed, forsikring og finansieringsservice som EU virksomheder står for, i forbindelse med transport af russisk olie.

For at sanktionerne kan gennemføres kræver det et enstemmigt ja fra samtlige 27 EU lande. Her er især de østlige EU lande bekymrede for at forslaget ikke giver nok tid til at tilpasse sig sanktionerne.

"Olieprisernes respons på tiltag af denne kaliber vil afhænge af hvor langt EU går i kampen for at gøre russisk olie utilgængelig, der er tale om en global russisk eksport på 4,8 mio. tønder olie dagligt. Spørgsmålet er derfor hvad Putins respons bliver, og hvor mange lande der fritages for en embargo mod russisk olie, da målet er at indskrænke russisk olieeksport til få nøglemarkeder," siger Helima Croft, som er chef for RBC Capital Markets råvare strategi, til Reuters.

Det forventes, at OPEC+, organisationen af olieeksporterende lande og dens allierede, vil give accept til at øge olieudbuddet og dermed holde sig til planen om månedligt at øge olieproduktionen.

Indien går efter at få russisk olie med kæmpe rabat

Ungarn vil blokere for EU-forslag om forbud mod russisk olie

EU vil stoppe import af råolie inden for seks måneder

Rusland om oliestop fra EU: Vi overvejer flere muligheder

Mere fra EnergiWatch

Styrelsen behandler 13 GW kystnær havvind

Mastodonter som CIP og Total Energies har også kastet sig ind i kampen for åben dør-havmølleparker, hvor Energistyrelsen har modtaget 43 ansøgninger siden april. Selv om to trejdedele er sorteret fra, får blandt andet kæmpeprojekter fra CIP potentialet for de resterende til at svulme.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs