Regeringens energiplan er ny gas på gamle flasker

Danmarks største olieproducent Total Energies og brancheorganisationen Dansk Offshore tilslutter sig regeringens idé om at øge gasproduktionen. Men forøgelsen har altovervejende været planlagt i årevis. Total Energies arbejder dog på enkelte nye tiltag.
Tyra-feltet fik for nylig sin nye beboelsesplatform på plads, men produktionen kan først indledes fra sommeren 2023. | Foto: Total Energies
Tyra-feltet fik for nylig sin nye beboelsesplatform på plads, men produktionen kan først indledes fra sommeren 2023. | Foto: Total Energies

Ikke-russisk naturgas er i høj kurs i disse dage. Så høj, at den danske regering tirsdag ved et stort anlagt pressemøde slog fast, at man vil arbejde for at skrue op for produktionen i Nordsøen i en afgrænset periode på licensbelagte felter.

Der er imidlertid ikke tale om nye gasprojekter. Tværtimod bygger en stor del af den ventede forøgelse på genopbygningen af Tyra-feltet, som har været planlagt siden 2017. Her er den franske oliekæmpe Total Energies operatør, mens statens olieselskab, Nordsøfonden, og norske Noreco er partnere.

Feltet håndterer normalt cirka 90 procent af den gas, der forbruges i Danmark. Men Tyra har været lukket siden efteråret 2019. Egentlig skulle det have været i drift til sommer, men projektet er blevet forsinket knap et år pga. corona-relaterede udfordringer.

Total Energies fastslår i et skriftligt svar til EnergiWatch, at Tyra-projektet udgør ”hele fundamentet for at gennemføre nye udviklingsprojekter”.

Altså er der grundlæggende slet ikke basis for at indvinde nye gasfund på den korte bane.

"Det er bedre at hente gas op fra Nordsøen end at købe den af Putin og Rusland," sagde statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag, da hun flankeret af fire ministre fortalte om planer for bl.a. at producere mere dansk gas. | Foto: Jens Dresling

”Vi vil gerne hjælpe, hvor vi kan”

Martin Næsby er adm. direktør i olieselskabernes brancheorganisation Dansk Offshore. Han fortæller til EnergiWatch, at industrien trods de svære udsigter vil afsøge, om der måtte være nogen muligheder for at pumpe mere gas op:

”Vi vil gerne hjælpe, hvor vi kan. Nu er der sat en proces i gang, hvor man i industrien undersøger, hvad der er på hylderne og ser på, hvad man kan gøre inden for de eksisterende rammer for midlertidigt at forøge produktionen. Den proces er ikke afsluttet,” siger han.

En af de kortsigtede muligheder, der potentielt kan øge produktionen lidt, er løbende justeringer på eksisterende produktionsanlæg. Hermed kan operatørerne sikre, at der leveres maksimalt.

I den henseende oplyser Total Energies, at selskabet netop har indgået kontrakt om en rig, der skal udføre produktionsforbedrende brøndopgaver, som ventes at bidrage til en større gasproduktion i 2022. Selskabet oplyser ikke, hvor stor en forøgelse man forventer herved.

”Derudover kigger vi på mulighederne for at øge produktionen på de allerede etablerede felter ved fremrykning af nye investeringer. Et eksempel er boring af nye brønde ved Halfdan-feltet, som skal producere via eksisterende produktionsanlæg,” skriver Total Energies også.

Selskabet bekræfter, at man er i dialog med myndighederne om, hvordan man bedst kan understøtte regeringens planer.

”Total Energies støtter fuldt ud regeringens nye plan om øget produktion af vedvarende energi og dansk naturgas, så vi sammen kan reducere landets afhængighed af importeret russisk energi,” siger Martin Rune Pedersen, ansvarlig for danske aktiviteter hos Total Energies, i et skriftligt svar.

Periode på et til fire år

Også Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet bekræfter over for EnergiWatch, at der foregår en dialog med ”relevante markedsaktører om mulighederne for at fremrykke og midlertidigt øge indvindingen af gas i Nordsøen”.

Det drejer sig som udgangspunkt om en periode på mellem et og fire år, oplyser ministeriet.

”Ministeriet skal i dialogen med markedsaktørerne også se på de konkrete gasmængder. Det vedrører som udgangspunkt dialog med rettighedshavere af licenserne,” lyder det i et skriftligt svar.

I det nye udspil – Danmark kan mere II – skriver regeringen, at afsøgningen af mulighederne for at fremrykke og øge gasindvindingen vil blive understøttet af hurtigere sagsbehandling.

Det glæder Martin Næsby, som ser frem til at fortsætte dialogen på industriens vegne:

”Vi har nogle dygtige embedsfolk, der arbejder hårdt. Der er mange dagsordener, som skal forfølges, og ressourcerne er knappe. Vi tager det som et positivt tilsagn om, at man ønsker et yderligere godt samarbejde,” siger han.

Tyra gør markant forskel

Hvor mulighederne for at øge indvindingen synes begrænsede over de kommende måneder, vil genopbygningen af Tyra ændre det billede mærkbart.

Allerede fra næste år, når feltet efter planen genoptager driften, står Danmark til at blive mere end selvforsynende med naturgas; såkaldt nettoeksportør.

”Vi forventer at øge gasproduktionen markant som en direkte konsekvens af, at Tyra genåbner. Når Tyra er i fuld drift, vil felterne i den danske del af Nordsøen producere mere naturgas, end vi selv bruger. Dermed vil vi i Danmark kunne bidrage til at øge både den danske og europæiske gas-uafhængighed,” skriver Total Energies.

Genopbygningen af Tyra-feltet har et budget på 21. mia. kr.


Dansk raffinaderi melder sig ind i kampen om CO2-fangst

Ny beboelsesplatform på plads ved Tyra

CCS-alliance savner logik i danske planer

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også