Total Energies bliver i Rusland

Modsat andre oliekæmper som BP og Shell får krigen mod Ukraine ikke det franske selskab til at trække sig ikke ud af Rusland. Det ophører dog med at levere kapital til nye projekter.
Totals topchef, Patrick Pouyanne (tv.) fejrer åbningen af LNG-terminalen i arktiske Sabetta sammen med bl.a. Ruslands præsident Vladimir Putin i 2017. | Foto: Alexei Druzhinin/AP/Ritzau Scanpix
Totals topchef, Patrick Pouyanne (tv.) fejrer åbningen af LNG-terminalen i arktiske Sabetta sammen med bl.a. Ruslands præsident Vladimir Putin i 2017. | Foto: Alexei Druzhinin/AP/Ritzau Scanpix

Total Energies fordømmer Ruslands militære aggression mod Ukraine. Det har "tragiske konsekvenser for befolkningen og truer Europa".

Det franske olieselskab "udtrykker sin solidaritet med det ukrainske folk, der lider under konsekvenserne", og i øvrigt også med russerne, der "også vil lide under konsekvenserne".

Oliekæmpen støtter omfanget og styrken af de sanktioner, Rusland er blevet pålagt Europa og vil implementere dem "uden hensyn til konsekvenserne for sine aktiviteter i Rusland".

Nå ja, og så ser Total Energies i øvrigt ud til at blive ved at med at være aktive på det russiske olie- og gasmarked præcis som hidtil.

Den erklæring, selskabet sendte ud tirsdag formiddag, gav i hvert fald ingen indikationer på et russisk exit. Dermed undlader det franske selskab, der også er den suverænt største aktør i den danske del af Nordsøen, at gøre som andre oil majors. BP og Shell erklærede mandag, at de vil forlade Rusland som konsekvens af invasionen. Total Energies forpligter sig kun til "ikke at levere kapital til nye projekter".

Total Energies har været aktiv i Rusland siden Sovjetunionens ophør i 1991 og ejer 19,4 pct. af den største russiske LNG-producent, Novatek. Derudover har franskmændende en andel på 49 pct. i gas-joint venturet Termokarstovoye, 20 pct. i oliefeltet Kharyaga og 10 pct. i LNG-hubs i Murmansk og Kamchatka i den østlige del af Rusland.

Mandag annoncerede først BP, at selskabet droppede sin ejerandel på 19,75 pct. af Rosneft. Et træk der kan koste briterne op mod 25 mia. dollar og skære olie- og gasproduktion midt over. Kort efter meldte også norske Equinor, der har russiske aktiver for omkring 25 mia. NOK, sin afgang fra landet, efterfulgt af Shell, der ser frem mod et tab på op til 3 mia. dollar på sine 27,5 pct. af LNG-projektet Sakhali-2.

BP dropper Rosneft og potentielt et trecifret milliardbeløb

Shell trækker sig ligeledes ud af Rusland

Equinor vil ud af Rusland 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også