EnergiWatch

Stramt udbud og reduceret omikronfrygt løfter oliepriser

 

Foto: Jacob Ehrbahn

Oliepriserne fortsætter mandag i vejret på forventninger om en fortsat stram udbudssituation og en reduceret frygt for konsekvenserne af omikron-varianten af covid-19.

Det skriver Reuters.

Således koster en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, mandag morgen 86,25 dollar - målt på futuren for marts - mod 85,27 dollar fredag eftermiddag.

Tidligere mandag var kontrakten oppe at runde 86,71 dollar, hvilket var det højeste niveau siden 3. oktober 2018.

Den amerikanske WTI-olie er samtidig steget kraftigt fra 82,94 dollar fredag eftermiddag til 84,20 dollar mandag morgen.

Kombinationen af en omikronvariant, som har været mildere end forventet, og tilbageholdenhed med at øge olieudvindingen fra Organisationen for olieeksporterende lande, Rusland og deres allierede (OPEC+), kan føre priserne mod højeste niveau siden 2014.

"Markedsforventninger om prisstigninger fortsætter så længe OPEC+ ikke producerer nok til at møde den store globale efterspørgsel. Hvis investeringsfondene øger råoliens andel i deres porteføljer, kan priserne ramme niveauet fra 2014," udtaler Toshitaka Tazawa, analytiker hos Fujitomi Securities, til Reuters.

Samtidig skaber Ruslands tilstedeværelse nær Ukraine bekymring, hvor en militær aggression vil betyde, at oliehandler med Rusland vil blive sat på pause. Det bekymrer også USA, som ifølge Reuters er i snak med flere udbydere om alternative olieleverancer til Europa.

Bekymringer for begrænset udbud opvejer ifølge en analytiker nyheden om, at Kina vil frigive olie fra deres strategiske lagre. Kilder fortæller til Reuters, at Kina planlægger at frigive oliereserver omkring det kinesiske nytår som led i en koordineret indsats med USA om at holde snor i priserne.

Drilling justerer kontrakt med Aker og øger værdi med 29 mio. dollar

Norske myndigheder har ingen indvendinger mod Maersk Drilling-fusion 

Mere fra EnergiWatch

NKT hedger sig ud af problemerne

Krigen i Ukraine har tvunget NKT til at finde andre leverandører af aluminium, mens kabelproducenten kun delvist er ramt af prisstigninger, som straks bliver sendt videre til kunderne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs