EnergiWatch

L&F om ny udbudsmodel til biogas: "Aftale betyder klarhed"

Selvom Landbrug & Fødevarer havde ønsket en anden støttemodel end den, regeringen har fået igennem om en ny udbudsmodel, er der nu klarhed på området ifølge brancheorganisationen.

Foto: Foto: Landbrug & Fødevarer/handout/Ritzau Scanpix

En bred politiske aftale om en ny udbudsmodel på biogasområdet får en lunken modtagelse hos Landbrug & Fødevarer.

Organisationen glæder sig over, at der nu er klarhed på området, hvor aftalen skal sikre mere grøn gas gennem et lavere støtteniveau og øget konkurrence.

"Vi havde ønsket en anden støttemodel, men der har været mange hensyn at tage, og med dagens aftale vil landbruget og fødevaresektoren kunne levere bæredygtig energi og recirkulering til gavn for samfundet," siger Thor Gunnar Kofoed, viceformand i Landbrug & Fødevarer, i en meddelelse.

Landbrug & Fødevarer har gået ind for en såkaldt CFD-ordning (Contracts for Difference), der ville betyde, at biogasproducenter modtog støtte, når gaspriserne var lave, men til gengæld skulle skæppe i statskassen når gaspriserne var meget høje.

Frem mod 2030 vil der være i alt seks udbudsrunder, hvor der til den første runde er afsat 4 mia. kr. Frem mod 2050 er der i alt afsat 13,6 mia. kr.

Aftalen skal hjælpe med at sænke støttebehovet og bidrage til en reduktion af drivhusgasudledningerne med ca. 0,2 mio. ton COe i 2025 og 0,7 mio. ton CO2e i 2030.

"Biogas er en af de helt centrale nøgler i den grønne omstilling, særligt i den energiintensive industri og i den tunge transport. Ved at udbygge biogas kan vi levere CO2-reduktioner til gavn for de nationale klimamål, men også skabe grønne, lokale arbejdspladser til gavn for dansk vækst og økonomi," siger viceformanden.

Den gamle støtteordning for biogas har igennem længere tid mødt kritik for at være meget dyr for staten. 43 mia. kr. forventes biogassen at få i støtte mellem 2020-2030, ifølge en fremskrivning fra i år.

I den nye aftale, der er indgået mellem regeringen og partierne bag forforligskredsen bag Klimaaftalen 2020, er der da også indlagt et støtteloft ved meget høje gaspriser.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie AgriWatch)

Ny aftale skal give mere grøn gas med mindre støtte  

Biogas Danmark: Ny aftale får Danmark tættere på et helt grønt gasforbrug

Regeringen og biogasbranchen skubber risiko mellem sig i forhandlinger om ny støttemodel 

Mere fra EnergiWatch

Green Power Denmark roser "historisk aftale"

Danmark bevæger sig med ny klimaaftale mod en grønnere, friere og mere elektrisk fremtid, lyder det fra brancheorganisation, mens projektudvikler kalder det ”afgørende”, at det vil gøre det lettere og hurtigere at sætte vedvarende energianlæg op på land.

DI: Politikerne har taget ansvaret på sig

Ny aftale om grøn varme og vedvarende energi skruer gevaldigt op for tempoet på den grønne omstilling, mens den vil frigøre Danmark fra brugen af russisk gas, lyder det fra erhvervsorganisationen Dansk Industri.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs