EnergiWatch

Total Energies ser millionstøtte som starten på Danmark som CCS-hub

Bifrost-projektet vil kunne lagre tre mio. ton CO2 om året fra 2027, men er afhængig af støtte. Det har Total Energies og dets partnere nu fået, og det åbner nu op for et nyt kapital i selskabets historie i Danmark.

Foto: Total Danmark

Med 75 mio. kr. i EUDP- og statsstøtte i hånden har det Total Energies-ledede Bifrost fået medvind.

Ifølge Martin Rune Pedersen, ansvarlig for Total Energies’ aktiviteter i Danmark, vil støtten gøre det muligt for franskmændene med partnerne i DUC, Ørsted og DTU at bygge bro til en grønnere fremtid.

"Jeg er glad for, at Projekt Bifrost har modtaget den EUDP støtte, vi har ansøgt om, så vi sammen med vores DUC partnere samt Ørsted og DTU kan fortsætte udviklingen af CO2 transport og lagring i Harald feltet," siger han:

"Bifrost-projektet har potentiale til at åbne et nyt kapitel for TotalEnergies’ lange historie i Danmark, hvor vores Nordsøaktiviteter fortsat vil understøtte energiomstillingen."

Total Energies oplyste i sidste uge til EnergiWatch, at man har til hensigt, at projekt allerede ved opstart i 2027 skal kunne lagre tre mio. ton CO2 om året. Senerehen kan den kapacitet så opskaleres til 16 mio. ton CO2 om året.

Hvis det hele skulle køre på skinner, skulle to elementer dog falde i hak, hvoraf den første var den fornødne EUDP-støtte, som nu er givet. Det baner ifølge Martin Rune Pedersen vejen for, at Danmark kan blive en central spiller i europæisk regi, når det kommer til CO2-lagring.

"Bifrost-projektets betydelige lagerkapacitet gør det til en vigtig CO2-transport- og lagerløsning for danske og andre europæiske udledere, og giver dermed mulighed for, at Danmark kan blive en hub for europæisk CO2 lagring."

Det andet element er en politisk strategi, hvilket stadig lader vente på sig. Det er eksempelvis stadig ulovligt at lagre CO2 i den danske undergrund. Det kan et verserende lovforslag med bred politisk opbakning dog snart lave om på.

Total Energies og Ineos får støtte til CO2-lagring i Nordsøen

Havvind tager overskrifterne, CCS snupper pengene

CCS-aktører ser tempoet på Christiansborg som hæmsko for udviklingen 

Grøn delaftale splitter organisationer: Hvad med energieffektivitet og hænder? 

Mere fra EnergiWatch

Ny analyse viser vigtigheden i at bygge og drive energisystemer samlet

I rapporten Systemperspektivanalyse 2022 slår Energinet fast, at det er nødvendigt at tænke på tværs af sektorer og i stedet udvikle og drive det som ét samlet system. Det vil give den maksimale værdiskabelse af den grønne omstilling samt opretholdelse af en høj dansk forsyningssikkerhed.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs