EnergiWatch

Japan overvejer at tære på reservelagre af råolie

Omkring 90 procent af Japans import af olie kommer fra Mellemøsten. Japan begyndte i 1970'erne at opbygge sine egne reserver af råolie.

Foto: Kyodo/REUTERS / X01481

Japans regering overvejer for første gang nogensinde at frigive råoliereserver i et forsøg på at stabilisere de høje priser på blandt andet benzin.

Det siger personer med kendskab til regeringens overvejelser til nyhedsbureauet Kyodo lørdag.

Oplysningerne er ikke blevet bekræftet fra regeringens side.

Prisen på benzin i Japan er steget til det højeste i syv år, har Kyodo tidligere skrevet, som følge af de globalt stigende priser på råolie.

Japan har aldrig tidligere tæret på landets reservelagre af råolie som respons på stigende priser.

Det er hidtil kun sket i forbindelse med naturkatastrofer eller politiske uroligheder i andre lande, som kunne forstyrre leverancerne af olie.

Omkring 90 procent af Japans import af olie kommer fra Mellemøsten. Japan begyndte i 1970'erne at opbygge sine egne reserver af råolie.

Lagrene er placeret på militære anlæg rundt om i Japan samt hos private oliefirmaer.

Ved udgangen af september havde Japan reserver til at dække landets samlede forbrug i 242 dage.

Prisen på råolie har ifølge nyhedsbureauet Kyodo bevæget sig op på forventning om, at coronapandemien ebber ud, og en efterfølgende økonomisk fremgang vil føre til en stigende efterspørgsel.

Den dyrere olie har imidlertid også udløst bekymring for en stigende inflation, der kan skabe usikkerhed om den globale økonomi.

I Danmark kan de høje oliepriser aflæses på benzinstationerne. I starten af coronaudbruddet i marts 2020 var benzinprisen kortvarigt under 10 kroner, men siden er den steget kraftigt.

Da prisen på en liter benzin i midten af oktober lå på over 14 kroner forklarede cheføkonom Søren V. Kristensen fra Sydbank det med et misforhold mellem udbud og efterspørgsel.

"Der er færre restriktioner og mere genåbning rundt i verden, og det betyder, at der er rigtig mange mennesker, som skal bruge olie."

"Samtidig bliver der ikke produceret så meget som tidligere. I starten af coronakrisen skruede de store olieproducerende lande voldsomt ned for produktionen, men nu skruer de kun langsomt op," sagde han.

I oktober steg det danske forbrugerindeks, der måler inflationen, med 3,0 procent sammenlignet med året før. Stigningen, der er den højeste siden juli 2011, skyldtes blandt højere priser på benzin og diesel.

Frigivelse af strategiske reserver sender oliepriserne ned

Høje benzinpriser giver Biden mistanke om urent trav 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs