EnergiWatch

Rekorddyr gas får europæiske forsyningsselsskaber til at dykke

Det kan mærkes på aktieudviklingen hos en række energiaktører, at priserne for naturgas og el bliver ved at skyde i vejret.

Foto: REBECCA NADEN/REUTERS / X03075

Flere europæiske forsyningsselskaber, herunder danske Ørsted, oplever onsdag et dyk på aktiemarkedet som følge af, at stigende elpriser udløser frygt for lovgivning på området.

På det brede europæiske Stoxx 600-indeks endte sektoren 2,7 pct. under gårsdagens niveau, hvilket er det største fald siden juli 2019. Til sammenligning faldt Stoxx 600-indekset samlet 0,7 pct., mens sektoren faldt mere end nogen anden.

Onsdagens store fald i sektoren skyldes blandt andet den enorme prisstigning for naturgas og el, der i øjeblikket dagligt slår rekord, trods at vi kun befinder os i september. Italiens minister for økologisk overgang, Roberto Cingolani, har udtalt, at han forventer el-priserne vil stige med 40 pct. i tredje kvartal.

Omkring 23 pct. af den el som borgerne i EU forbrugte i 2019 var genereret ud fra naturgas, mens cirka 26 pct. kom fra atomkraftværker. El er nemlig utrolig svært at opbevare, hvilket betyder, at store udsving i brændstofsomkostninger hurtigt kan resultere i prisvolalitet.

Blandt de største tabere på børsen onsdag er det danske energiselskab Ørsted, der faldt 5,9 pct. til 888,60 kr. Kun det spanske selskab Endesa faldt mere i forsyningssektoren - nemlig med 6,6 pct.

 

Dyrere benzin og el giver største hop i inflationen siden 2012

"Det er hård kost": Topchef kæmper med uventet elregning på 20 mio. kr.

Rødglødende elpriser gemmer på milliardregning til store og små virksomheder 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs