EnergiWatch

Nyt udstyr øger olieproduktionen i Vigdis-feltet

Med hjælp fra en ny pumpe på havbunden kan Equinor hive millioner af tønder olie ekstra op fra oliefeltet.

Foto: Equinor ASA

Da Vigdis oliefeltet blev taget i brug i 1997, blev det anslået, at det kunne producere 200 mio. tønder olie. Indtil videre har det produceret dobbelt så meget.

Og med en ny pumpe, der er taget i brug, vurderes det nu, at der kan produceres op mod 475 mio. tønder i alt.

I december 2018 besluttede partnerne bag oliefeltet - Petoro, Vår Energi, Idemitsu, Wintershall Dea og Equinor - at investere 1,4 mia. norske kroner (998 mio. kr.) i et projekt, der skulle øge indvindingen af olie i området. Det skulle blandt andet ske ved en flerfaset pumpestation, som skal forbedre produktionen fra allerede eksisterende oliebrønde.   

"Avanceret behandlingsudstyr på havbunden er nøglen i vores undervandsfabriksstrategi med det formål at øge og udvide produktionen fra eksisterende felter og bidrage til nye udviklingsløsninger på nye felter," udtaler Geir Tungesvik, vicedirektør for projektudvikling hos Equinor. 

Det er firmaet Onesubsea, der har udviklet den nye pumpe, som virker ved at tilføje ekstra energi til massen af olie, vand og gas, der pumpes direkte op fra undergrunden. Dermed reduceres brøndhovedpresset, som forøger olieindvindingen.   

Havbundspumper er en vigtig del af produktionen for boreplatforme, der står på dybt vand, hvor afstanden mellem havbunden og platformen er stor.

Læs hele artiklen

Få 14 dages fri adgang.
Det kræver intet kreditkort.

Der skete en fejl. Prøv venligst igen senere

Få fuld adgang til dig og dine kollegaer.

Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

Mere fra EnergiWatch

Spirii vinder udbud på 300 ladestandere

Ladeopaeratøren har trukket sig sejrrigt ud af Region Hovedstadens udbud på 300 ladestandere, der skal sættes op i de kommende tre år. Spirii forventer at have installeret de første 100 allerede inden årets udgang.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs