EnergiWatch

Baltic Pipe begynder rørlægning til søs

Mens rørlægningen på land er ramt af den ophævede miljøtilladelse, indledes det i Østersøen. Vi gør vores arbejde uagtet omstændigheder, vi ikke kan påvirke, konstaterer polsk regeringsrepræsentant.

Foto: Saipem

Nogle gange kommer en planlagt begivenhed ganske behændigt. Som den polske systemoperatør Gaz-Systems annoncering af, at arbejdet med rørlægningen til søs på Baltic Pipe nu er påbegyndt.

For det sker få uger efter Miljøklagenævnet ophævede miljøtilladelsen bag den del af gasrørledningen mellem Norge og Polen, der går over dansk land. En afgørelse, der ikke mindst i Polen er blevet mødt med forbløffelse og skepsis.

Et faktum, der uden videre fantasi kan læses ind i ikke blot det faktum, at annonceringen ledsages af en kommentar fra en yderst central person i det polske statsapparat, statssekretær og regeringens fuldbemyndigede for strategisk energiinfrastruktur, Piort Naimski. Men også i ordlyden fra ham:

"Baltic Pipe er en investering, der implementeres skridt efter skridt og i overensstemmelse med tidsplanen. Vejr og andre omstændigheder, som vi ikke kan påvirke, er muligvis foranderlige, men vi sætter ikke farten ned, og vi gør vores arbejde," konstaterer han.

"I dag begynder Gaz-System at lægge rørledningen til søs, så hele projektet kan blive afsluttet og overleveret til drift i sin fulde kapacitet i 2022. Baltic Pipe vil derefter være en af hovedkomponenterne i at garantere Polens energisikkerhed."

Overleveringen i sin fulde drift inden udgangen af næste år er også håbet hos Baltic Pipes anden entreprenør, Energinet. Det slog den danske systemoperatør – om end måske ikke i helt så utvetydige vendinger – fast i forrige uge, da det blev meldt ud, at arbejdet i Danmark efter de nuværende forventninger står til at blive tre måneder forsinket af den ophævede miljøtilladelse.

"Vi arbejder nu stenhårdt på at færdiggøre så meget som muligt, så en stor del af den aftalte kapacitet står til rådighed til den oprindelige deadline," sagde vicedirektør i Energinet, Marian Kaagh, mens det blev føjet til, Energinet arbejder på at have den fulde kapacitet klar "inden udgangen af 2022".

Miljøstyrelsen har da også tilladt, at anlægsarbejdet på store dele af strækningen får lov at blive fuldført trods klagenævnets afgørelse. Men for visse stræk afhænger tidsplanen fortsat udelukkende af den videre proces med at opnå ny tilladelse.

For arbejdet til søs er planen mere minutiøst klarlagt. Kabellægningsfartøjet Castorone er nu gået i gang med arbejdet ud for Bornholm cirka midt på ruten mellem Sjælland og Polen. Mens to andre fartøjer Castoro Sei og Castoro 10 ligger klar i Rotterdam Havn til at slutte sig til arbejdet, hvis det skulle blive nødvendigt.

Samlet er der knap 275 kilometer rør, der skal lægges til søs. Det ventes at tage et par måneder, mens det samlede anlægsarbejde til havs forventes afsluttet inden årets udgang. Hvis den mere traditionelle form for upåvirkelig omstændighed – vejret – tillader det.

Baltic Pipe forventes tre måneder forsinket

Klagenævn underkender tilladelse til Baltic Pipe

Mere fra EnergiWatch

OK køber varmevirksomhed

Fra 1. november bliver Dansk Varme Service en del af OK-koncernen, som vil styrke sit fokus på det voksende marked.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs