EnergiWatch

Jyske Bank ser Brent-prisen stige til 75 dollar i 2022

I april 2020 var prisen helt nede at vende i 36 dollar, efter at udbruddet af coronavirus stoppede op for aktiviteten i verdensøkonomien.

Foto: RAHEB HOMAVANDI/REUTERS / X01475

Olieefterspørgslen kan i 2022 nå rekordhøje sideløbende med en global acceleration mod en grøn omstilling. En grøn omstilling, der kan bremse investeringerne i olie og samtidig presse prisen op, vurderer Jyske Bank i en prognose.

"Vi ser et realistisk risikoscenarie, hvor en accelereret grøn omstilling forhindrer nødvendige investeringer i produktionsapparatet, og at den grønne omstilling paradoksalt leder til en oliebalance i underskud og dermed prisstigning," skriver Jan Bylov, oliestrateg i Jyske Bank, i en kommentar.

På den baggrund opjusterer banken sin olieprognose og venter nu, at Brent-olieprisen vil stige mod 75 dollar i andet kvartal 2022.

Ifølge Jyske Bank skal investeringerne i olie, capex, stige med 25 pct. de næste tre år for at undgå en "krise". I år ventes sektoren at foretage investeringer for 200 mia. dollar, men det tal skal i 2030 være forhøjet til 500 mia. dollar for at indfri olieefterspørgslen.

"Den globale klimadagsorden og presset på investorer for ikke at stille kapital til rådighed for sektoren rejser berettiget tvivl, om det er muligt uden et højere prisniveau for Brent-olie," skriver Jyske Bank.

Jyske Bank fremhæver, at der er udbredt enighed om, at genrejsningen efter coronapandemien omfatter infrastrukturinvesteringer samt en acceleration hen mod Paris-aftalens klimamålsætning. Pengene vil derfor flyde i den retning.

Derudover lyder det fra Jyske Bank, at den daglige covid-19-smitte er tæt på halveret siden begyndelsen af maj, og samtidig er vaccineudrulningen hastigt undervejs.

Dertil kommer en enorm global finans- og pengepolitisk lempelse, som vil få økonomerne til at blomstre de kommende kvartaler. Det medvirker også til at bane vejen for rekorder i andet halvår af 2022.

Tirsdag ligger Brent-olieprisen i 73,5 dollar per tønde målt på august-futuren. I april 2020 var prisen helt nede at vende i 36 dollar, efter at udbruddet af coronavirus stoppede op for aktiviteten i verdensøkonomien.

Nu begynder oliepriserne at gøre ondt

Investeringsøkonom ser høje oliepriser som en trussel for Ørsted

Opec-dokumenter peger på større fald i olielagrene i år

Sidste års hårdt prøvede energiaktier har taget førertrøjen i 2021

Mere fra EnergiWatch

Oliepriserne tynges af smittespredning

Den seneste opblussen af coronavirus sker, efter at Organisationen af Olieeksporterende Lande og allierede - også kendt som Opec+ - har valgt at øge olieproduktionen med 400.000 tønder om dagen i august.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs