EnergiWatch

Cyberangreb på forsyningslinjer i USA løfter oliemarkedet

Cyberangrebet har ramt rørledningssystemet Colonial Pipeline. Systemet står for næsten halvdelen af olieforsyningen til den amerikanske østkyst og transporterer dagligt 2,5 mio. tønder brændstof.

Foto: Jan Unger

Priserne på oliemarkedet stiger i de tidlige handelstimer mandag, efter at et cyberangreb har ramt kritiske olieforsyningslinjer i USA.

Det skriver Reuters.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster mandag morgen 68,55 dollar mod 68,09 dollar fredag ved dansk børslukketid. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 65,12 dollar mod 64,69 dollar fredag eftermiddag klokken 17.

Cyberangrebet har ramt rørledningssystemet Colonial Pipeline. Systemet står for næsten halvdelen af olieforsyningen til den amerikanske østkyst og transporterer dagligt 2,5 mio. tønder brændstof.

Colonial får i øjeblikket hjælp fra Det Hvide Hus for hurtigt at kunne genoptage den kritiske drift.

Det er ifølge Reuters endnu uvist, hvem der står bag angrebet, men hackerne er angiveligt en del af en professionel cybergruppe.

"Det vigtigste at tage med fra angrebet er, at de kriminelle er blevet meget dygtige til at finde nye måder at infiltrere infrastrukturen. Der er ikke blevet udviklet tilstrækkelig beskyttelse imod alle de nye måder, hvorpå malware kan ramme systemerne," siger Andrew Lipow, der er chef hos Lipow Oil Associates, til Reuters.

Colonial kan ikke fortælle, hvornår rørledningssystemet er tilbage i fuld drift. På det øvrige råvaremarked fortsætter kobberpriserne med at slå rekord.

Ny plan om CO2-afgift på olie- og gasudvinding krydser gammel skatteaftale mellem staten og A.P. Møller - Mærsk

Olieselskabernes fremgang breder sig kun langsomt til drilling 

Mere fra EnergiWatch

Green Power Denmark roser "historisk aftale"

Danmark bevæger sig med ny klimaaftale mod en grønnere, friere og mere elektrisk fremtid, lyder det fra brancheorganisation, mens projektudvikler kalder det ”afgørende”, at det vil gøre det lettere og hurtigere at sætte vedvarende energianlæg op på land.

DI: Politikerne har taget ansvaret på sig

Ny aftale om grøn varme og vedvarende energi skruer gevaldigt op for tempoet på den grønne omstilling, mens den vil frigøre Danmark fra brugen af russisk gas, lyder det fra erhvervsorganisationen Dansk Industri.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs