EnergiWatch

Tidligere diplomat: Tyskland ved godt Nord Stream 2 er en skændsel

Den russisk-tyske gasrørledning har hele tiden været en fejl fra tysk side, og tyskerne er godt klar over det. Det mener en tidligere amerikansk ambassadør i Polen.

Foto: ODD ANDERSEN/AFP / AFP

"Hvad Schröder (tidligere forbundskansler i Tyskland, Gerhard Schröder, red.) gjorde, er en skændsel. Tyskland ved det. Men vi er nødt til hele tiden at minde os selv om, at Putins system er en trussel imod Europa og demokratiet."

Sådan lyder kritikken fra Daniel Fried, som er tidligere amerikansk ambassadør i Polen, over for mediet Euractiv.

Han mener dermed også, at regeringen i Tyskland har fortsat en fejlagtig tilgang til Nord Stream 2 i over 15 år, fordi gasprojektet vil komme til at splitte de europæiske energimarkeder og give Rusland for stor magt over for sine nabolande.

Det er de samme argumenter imod forbindelsen, som USA har brugt i årevis, og som har ført til sanktioner fra amerikanerne imod alle de selskaber, der er engageret i etableringen af gasledningen. Polen er også arg modstander af rørledningen og har som det eneste land i Europa valgt at sanktionere projektet.

Brug for ro

Daniel Fried vurderer dog, at en eventuel russisk militæraktion imod Ukraine vil gøre det umuligt for Tyskland at fastholde støtten til projektet. Nu og her anbefaler diplomaten, at Tyskland standser arbejdet omkring ledningen, og at USA dropper sine sanktioner imod projektet, så konflikten kan blødes op. 

Det vil give alle de involverede parter – Polen, Ukraine, EU, Tyskland og USA – en chance for at finde ud af, hvad den bedste løsning måtte være, mener han.

Arbejder i dansk hav

EnergiWatch har løbende beskrevet, hvordan Nord Stream 2 oprindeligt skulle have været klar omkring årsskiftet til 2020 men er blevet forsinket af de amerikanske sanktioner.

Lige nu arbejder projektselskabet Nord Stream 2 AG ud for Bornholm inden for Danmarks eksklusiv økonomiske zone, hvor fartøjet Fortuna er i gang med at lægge rør til ledningen.

 

Stor tvivl om det globale olieforbrug 

Stærke kinesiske nøgletal løfter oliepriserne

Olieprisen kommer lidt igen efter olielagertal 

Mere fra EnergiWatch

CIP-fond tildeler spansk udvikler halv milliard

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) har netop fundet den første investering fra milliardfonden CI Green Credit Fund I, hvor infrastrukturfonden udsteder lån på 520 mio. kr. til spanske Capital Energy.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs