EnergiWatch

Northern Lights indgår ny CCS-aftale

Industrien i de norske fylker Fredrikstad, Sarpsborg og Halden overvejer at lagre CO2 på norsk sokkel. De indgår nu en hensigtserklæring med Equinor, Shell og Total.

Foto: Staff/Reuters/Ritzau Scanpix

Equinor, Total og Shells Northern Lights har lavet en intentionsaftale med projektet Borg CO2, der vil lagre CO2 på norsk sokkel. Det skriver E24.

Aftalen skal indebære et samarbejde mellem Northern Lights-projektet og industriaktører i Halden, Fredrikstad og Sarpsborg og omhandle både lagring og transport.

"Det er vores første mulige kommercielle kunder i Norge, og vi er selvfølgelig meget interesserede i at få sådanne aftaler. Det er sådanne kunder, der skaber det kommercielle grundlag for vores drift," siger adm. direktør Børre Jacobsen i Northern Lights til E24.

Blandt de aktører, der overvejer CO2-fangst, er Norske Skog Saugbrugs, Borregaard, Sarpsborg Avfallsenergi, Kvitebjørn Bio-El og Frevar, ud over Borg Havn, som muligvis er vært for en mulig fremtidig CO2-terminal.

CCS er også for alvor blevet en del af dagsordenen de seneste år i Norge. Siden 2018 har 18 forskellige aktører i Sarsborg, Fredrikstad og Halden været i gang med at kortlægge mulighederne for at etablere anlæg til teknologien. De udleder til sammen omtrent 700.000 ton CO2 om året.

Første fase af Northern Lights vil stå klar i 2024, og det vil have en kapacitet på op til 1,5 millioner ton CO2 om året.

To nye aktører får aftaler på Northern Lights

Northern Lights-holdet kalder på flere europæiske CCS-projekter 

Northern Lights får grønt lys

Mere fra EnergiWatch

Norsk brintselskab får ny topchef

Elling Nygaard bliver topchef for norske Hydrogen Pro, mens Mårten Lunde træder af året efter børsnoteringen. I september åbnede selskabet sine første danske produktionsfaciliteter.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs