Pulje skal støtte CCS-lagring i Nordsøen

Gennem 197 mio. stor pulje kan udtjente olie- og gasfelter få nyt liv. EUDP vil støtte energiteknologiske projekter med fokus på lagring af CO2 i Nordsøens undergrund.
Foto: Maersk Drilling PR
Foto: Maersk Drilling PR

Fra juni kan der ansøges om midler i en CCS-pulje til at sende CO2 tilbage i undergrunden. Midlerne i puljen er afsat som en del af Nordsøaftalen, og skal gå til projekter med fokus på nye teknologier til lagring af CO2 i udtjente olie- og gasfelter i Nordsøen. Det skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en meddelelse.

"Lagring af CO2 spiller en afgørende rolle for at nå vores ambitiøse klimamål om 70 procents reduktion i CO2-udledninger i 2030. CCS har et stort potentiale – nu handler det om at få teknologien op i skala og ned i pris, og det understøtter vi med denne pulje. Inden sommerferien vil regeringen så præsentere en national strategi for CCS, så vi kan få rammerne på plads for teknologien," siger klimaminister Dan Jørgensen.

Både virksomheder, universiteter, GTS-institutter, forsyningsselskaber og offentlige institutioner kan søge om midlerne fra puljen. Hver virksomhed kan maksimalt søge 112,5 mio. kroner per projekt. Et beløb, der dog kan blive højere, hvis flere virksomheder går sammen i projekter.

Midlerne administreres af Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) og er afsat som en del af Nordsøaftalen fra december 2020, der kortlægger fremtiden for Danmarks olie- og gasindvinding.

"Center for Undergrund i Energistyrelsen arbejder lige nu på at få lovgivningen på plads, så tilladelsen til demonstrationsformål til lagring af CO i Nordsøens undergrund kan gives," siger Anne Grete Holmsgaard, formand for EUDP’s bestyrelse.

"Vi forventer samtidig, at bevillingen til 2022 godkendes, så vi kan få igangsat gennemarbejdede projekter inden for dette nyt teknologiområde, der potentielt kan flytte millioner af ton CO2 væk fra udledninger fra industri med videre – i en situation, hvor det haster med at få udledningerne ned."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også