EnergiWatch

Grøn omstilling og oliekrak har præget de sidste par år hos Maersk Drilling

Med et oliemarked på vej op igen står Maersk Drilling "relativt godt", mener topchef Jørn Madsen.

Foto: Stine Bidstrup/ERH

Maersk Drilling rundede for få dage siden toårsdagen for sin børsnotering, og når topchef Jørn Madsen ser tilbage på udviklingen de sidste par år, er der sket en række markante forandringer.

"Ingen havde forestillet sig, at corona skulle få den betydning for oliemarkedet, det fik. Samtidig har den grønne omstilling taget fart. Faktisk meget mere fart end man måske skulle have troet," siger Jørn Madsen i forbindelse med selskabets generalforsamling til Ritzau Finans.

Olieselskaberne, som er Maersk Drillings kunder, reagerede i begyndelsen af coronakrisen kraftigt på den faldende oliepris. Flere kontrakter blev annulleret.

Men markedet er på vej op igen, ligesom olieprisen i dag har fundet tilbage til et mere stabilt leje, fremhæver topchefen.

"Som selskab står vi i industrien relativt godt. Vi er stadig stærkt positioneret. Vi har et positivt cash flow som én af de få i industrien. Og vi har stadig likviditet, til hvis krisen varer ved længere endnu," siger Jørn Madsen.

Han fremhæver, at selskabet har fået mange nye kontrakter i begyndelsen af året. Også kontrakter, som tidligere blev annulleret, fordi coronaen brød ud, men som nu er vendt tilbage.

Men krisen og generel afmatning i industrien har også ramt Maersk Drilling, fremhæver Jørn Madsen.

Drillings forretning og indtjening har en relation til olieprisen, fordi selskabet er afhængig af, hvor mange penge olieselskaberne tjener. Jo højere oliepris, desto flere penge tjener olieselskaberne, og desto mere vil de investere i nye projekter.

"Med den oliepris, som vi har i øjeblikket, er der rigtig mange projekter, der genererer et godt afkast. Vi ser det også ved, at der begynder at være flere længerevarende projekter," siger Jørn Madsen og tilføjer:

"Efterspørgslen vil i vores optik være opadgående. Men det er svært at sige, hvor hurtigt det vil gå."

Jørn Madsen venter også, at den restrukturering og konsolidering der sker i branchen, vil reducere mængden af rigge. Og det vil normalt også have en indvirkning på rateniveauerne, fastslår han.

Kigger efter nye markeder

På torsdagens generalforsamling fremhævede Jørn Madsen også, at selskabet er i gang med at afsøge nye forretningsmuligheder uden for drilling.

"Når man ser på det landskab, der begynder at udfolde sig inden for ny energi og andre havbaserede industrier, så er det klart, at nogle af dem taler ind i noget af det, som vi er gode til," siger han.

Jørn Madsen fremhæver blandt andet, at vind fortsat kommer til at være en del af den grønne omstilling. Han nævner i den sammenhæng, at vindmøller fremadrettet ikke bare skal stå på havbunden, men derimod være flydende konstruktioner - og det er et område, som Maersk Drilling er gode til at planlægge, bygge og drifte.

"Det er noget, vi arbejder med i vores innovationsafdeling i øjeblikket. Det er stadig på et tidligt stadie," siger Jørn Madsen.

Han fremhæver, at selskabet ikke har taget de store beslutninger endnu, i forhold til hvilke nye forretningsområder selskabet vil gå ind i.

 

Drilling-chef: Venter stadig på den rigtige opkøbsmulighed byder sig 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs