EnergiWatch

Støttepartier fastholder kritik af regeringens gasledning

Regeringen har besluttet, at en gasledning til 800 mio. kr. skal forsyne Lolland og Falster. Støttepartierne Enhedslisten og De Radikale kræver at få undersøgt en grøn løsning

Foto: Peter Hove Olesen/Ritzau Scanpix

Beslutningen om at bygge en 115 km lang gasledning til Lolland-Falster møder fornyet kritik fra to af regeringens støttepartier. Det skriver Jyllands-Posten.

Ledningen skal fra 2024 forsyne landets næststørste CO2-udleder, Nordic Sugar, samt en række andre virksomheder på Lolland-Falster med gas. Først i 2040 er planen, at ren, grøn biogas skal strømme gennem ledningen. Indtil da vil fossil naturgas fylde en stor del af kapaciteten.

Men De Radikale og Enhedslisten opfordrer til yderligere undersøgelser af, om Nordic Sugar kan elektrificeres og dermed køre på grøn strøm.

"Jeg tror ikke, at muligheden for en elektrificering er blevet undersøgt ordentligt," siger energiordfører Søren Egge Rasmussen fra Enhedslisten.

Også hos De Radikale kritiseres løsningen.

"Med denne løsning er man låst til at bruge fossile brændstoffer helt frem til 2040. Det er ikke at fremtidssikre. Dette er en dinosaurløsning," siger klima- og energiordfører for De Radikale Rasmus Helveg Petersen.

Begge partier mener, at myndighederne i forbindelse med en kommende miljøvurderingsrapport skal undersøge, om alternative løsninger kan komme i spil.

Ingen anden sukkerfabrik i verden kører på ren el, og derfor mener Nordic Sugar, at elektrificeringen af de to fabrikker er for usikker og kan føre til udsving i fabrikkernes energitunge udvinding af sukker.

"Jeg havde da håbet, at Nordic Sugar havde set dette som et markedsargument," siger Rasmus Helveg Petersen, som ikke mener, at mulighederne for elektrificering er undersøgt tilstrækkeligt.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen vil ikke stille op til interview, men skriver til Jyllands-Posten, at en elektrificering er afsøgt tilstrækkeligt.

Mere fra EnergiWatch

GE vil printe havmøller af sand

Udvikling af verdens største 3D-printer skal gøre det muligt at printe støbeforme til nacellekomponenter på op til 9,5 meter i diameter og mere end 60 ton. Det

Kommuner: Ladeinfrastruktur skal på plads før nulemissionszoner giver mening

Landets kommuner "står som galopheste i boksen" og venter på, at regeringen får søsat initiativer, der kan styrke landets ladestanderinfrastruktur. Ellers er det kun få steder i landet, det giver mening at indføre de nulemissionzoner, som regeringen netop har indgået aftale om, lyder det fra Kommunernes Landsforening.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs