EnergiWatch

Oliepriserne stiger selv om smitte i EU bekymrer

Efter en torsdag, hvor corona-nervøsitet drev olieprisen ned, stiger den smule igen fredag morgen.

Foto: ADRIA MALCOLM/REUTERS / X06602

Oliepriserne stiger fredag morgen, men falder samlet for ugen, efter at endnu en bølge af covid-19 breder sig over Europa, hvilket har ført til nye nedlukninger og dæmpede forventninger til efterspørgslen efter olie.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster fredag morgen 63,47 dollar mod 63,00 dollar fredag nat. Ved dansk børslukketid kl. 17 kostede en tønde 65,40 dollar. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 60,14 dollar mod 59,53 dollar natten til fredag, mens en tønde torsdag eftermiddag kostede 62,22 dollar.

Oliepriserne faldt torsdag for femte dag i træk på baggrund af bekymringer over en opbremsning i vaccineudrulningen i Europa, og på trods af at antallet af smittede i USA er faldet.

"Nervøsiteten på markedet stiger, efter at nogle lande i Europa har genindført covid-19-relaterede restriktioner og ved at gøre det, stiger bekymringerne for forventningerne til efterspørgslen," skriver ING Economics i et notat ifølge Reuters.

Flere europæiske lande har genindført restriktioner i forbindelse med nye smitteudbrud af covid-19, mens udrulningen af Astrazenecas coronavaccine er blevet forsinket efter bekymringer om bivirkninger.

Tyskland og Frankrig har meldt om fortsat udrulning af vaccinen, efter at lovgivere har givet grønt lys. Opbremsningen har dog ifølge Reuters vanskeliggjort en udbredelse af vaccinen i den mere skeptiske del af befolkningen.

Oliepriserne trækkes dertil i hver sin retning af tyngede forventninger til efterspørgslen efter stigende smitte i blandt andet Brasilien, mens en stigende dollar understøtter.

Saudi-Arabiens eksport af olie er steget for syvende måned i træk, viser data fra Joint Organisations Data Initiative ifølge Reuters. I januar eksporterede Saudi-Arabien 6,582 mio. tønder om dagen mod 6,495 mio. tønder måneden før.

De amerikanske olielagre steg i sidste uge for femte uge i træk, viser tal fra det amerikanske energiministerium, EIA, ifølge Reuters.

Guld- og kobberpriserne falder fredag morgen, hvor en troy ounce guld koster 1731,30 dollar mod 1734,05 dollar torsdag eftermiddag.

På markedet for industrimetaller koster et ton kobber fredag morgen 8969,25 dollar mod 9061 dollar torsdag eftermiddag.

Norsk tilsyn ser mange sikkerhedsbrud hos olieselskaber

Ineos køber Hess ud af Danmark 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs