EnergiWatch

Angreb mod saudiske olieanlæg sender Brent over 70 dollar

Det er første gang under coronapandemien, at en tønde Brent koster 70 dollar, mens WTI-prisen er på det højeste niveau i mere end to år.

Foto: Jacob Ehrbahn

Prisen på en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, stiger mandag morgen til mere end 70 dollar, efter at to af Saudi-Arabiens bedst beskyttede oliefaciliteter er blevet angrebet.

Det skriver Reuters.

En tønde Brent-olie koster mandag morgen 70,65 dollar mod 68,87 dollar fredag eftermiddag ved dansk børslukketid. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 67,34 dollar mod 65,72 dollar fredag klokken 17.

Det er første gang under coronapandemien, at en tønde Brent koster 70 dollar, mens WTI-prisen er på det højeste niveau i mere end to år.

Prisstigningerne skyldes, at iranskstøttede houthi-oprørere har affyret missiler mod hjertet af Saudi-Arabiens olieindustri.

Angrebene var blandt andet rettet mod Ras Tanura, der er verdens største olieterminal med en eksportkapacitet på omkring 6,5 mio. tønder om dagen - svarende til næsten 7 pct. af klodens samlede olieefterspørgsel.

Missilerne blev angiveligt afværget i tide, hvorfor olieproduktionen i området ikke er skadet, skriver Bloomberg News.

"Ingen af angrebene resulterede i materiel skade eller tabte liv," fortæller en talsmand fra Saudi-Arabiens energiministerium.

Alligevel sender houthi-offensiven oliepriserne i vejret.

"Vi kommer potentielt til at se yderligere prisstigninger på den korte bane - specielt fordi markedet nu skal til at indregne en større risikopræmie, da angreb som disse sker stadig oftere," skriver ING-analytikere i en rapport ifølge Reuters.

Ser man bort fra angrebene, løftes oliemarkedet og de asiatiske aktier fra morgenstunden også af Senatets godkendelse af en amerikansk hjælpepakke på 1900 mia. dollar samt positive nøgletal fra både Kina og USA, der giver grund til optimisme om den fremtidige olieefterspørgsel.

En troy ounce guld koster mandag morgen 1707,72 dollar mod 1687,35 dollar fredag eftermiddag klokken 17.

På markedet for industrimetaller handles et ton kobber til 8849,0 dollar mod 8951,0 dollar fredag eftermiddag.

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs