EnergiWatch

Equinor overvejer brintrør til europæisk eksport

Olieselskabet har igangsat undersøgelse for at se på mulighederne for storskala eksport af blå brint fra Norge.

Foto: INTS KALNINS/REUTERS / X02120

Et rør til flere milliarder og et brintanlæg i Norge med ti gange så stor kapacitet som Equinors anlæg på Tjeldbergodden, der producerer omtrent 900.000 tons metanol om året er kernen i en gennemførlighedsundersøgelse, der nu er på tegnebrættet for Steinar Eikaas, leder af kulstoffattige løsninger hos Equinor. Det skriver E24.

Ideen er at fremstille såkaldt blåt brint i Norge. Blå brint produceres fra naturgas, men hvor det meste af den CO2, der frigives i produktionen, fanges og lagres. Og her er planen, at brinten skal fragtes til resten af Europa gennem et rør.

"Det vi ved i dag er, at hvis vi skal bygge et anlæg, der kan retfærdiggøre et rør, taler vi om brintmængder i størrelsesordenen 100 TWh. Det vil udgøre ca. 10 pct. af det, vi eksporterer som naturgas i dag. - Hvis vi gør dette, vil det være gigantisk," siger Steinar Eikaas til E24.

Der er dog langt fra nogen endegyldig beslutning om idéen, da der både skal sikres, at der er gas nok til at gennemføre planerne, mens det er uvist, hvor CO2'en fra projektet skulle lagres.

Equinor-rapport: Grøn omstilling går for langsomt

Equinor tilslutter sig Europas største grønne brintprojekt

Mere fra EnergiWatch

Store shippingselskaber spiller på forskellige heste i klimaræset

Der er brint, LNG og ammoniak, og så er der også metanol og LPG – Buddene er mange, når man spørger store spillere som Maersk, Ardmore, Exmar og Shell om deres bud på fremtidens brændstof og teknologier. Alle er dog enige om, at det er nødvendigt at gøre noget nu.

Ørsted skal sparke nyt liv i landvinden

Muligheden for at opføre irske repoweringprojekter er blandt hovedårsagerne til Ørsteds comeback i europæisk vind med køb af aldrende irsk portefølje. Havvind er dog også tænkt med ind i synergi-ligningen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs