EnergiWatch

Dansk selskab frifindes efter høj profit i oliehandel

Højesteret har tirsdag afvist kravet mod Monjasa, som var rejst af det svenske selskab Stena Oil.

Foto: Jacob Ehrbahn

I en usædvanlig retssag om købet af en last olie er selskabet Monjasa med base i Fredericia blevet frifundet for at betale erstatning på cirka 40 millioner kroner.

Højesteret har tirsdag afvist kravet, som var rejst af det svenske selskab Stena Oil. De to selskaber sælger brændstof til skibsfarten og har været konkurrenter.

Olielasten tilhørte oprindeligt det svenske selskab, men lasten var blevet konfiskeret af den vestafrikanske østat Sao Tomé og Principe.

Derefter solgte østaten de 10.000 ton olie for det halve af markedsprisen til det danske selskab, som dermed gjorde noget af et røverkøb.

Den lille østat i Guineabugten havde oprindeligt konfiskeret olien fra to skibe, som på grund af dårligt vejr var søgt tæt på øerne, da olien skulle omlastes.

Østatens myndigheder og domstole mente, der var tale om smugleri, idømte kaptajnerne fængsel og overtog den værdifulde last.

Senere har Den Permanente Voldgiftsret i Haag fastslået, at konfiskationen var i strid med folkeretten.

Under retssagen i Danmark har Stena Oil hævdet, at der nærmest var tale om statsudøvet pirateri.

Men i tirsdagens dom skriver Højesteret, at der skal helt ekstraordinære omstændigheder til, før en køber af konfiskerede varer kan dømmes til at være erstatningsansvarlig i forhold til den oprindelige ejer.

Det kan for eksempel være, når der er tale om statsudøvet pirateri, men det er ikke der ikke ført bevis for, mener dommerne.

Mere fra EnergiWatch

Tysk regeringskoalition går efter kulstop i 2030

SPD, De Grønne og FDP går ind i regeringsforhandlinger med fremrykning af det tyske kulstop med otte år, afsættelse af to pct. af Tysklands areal til landvind, krav om sol på industritage og afskaffelse af EEG-tariffen for at nedbringe elpriserne på papiret.

IT-problemer med varmepumpe-pulje blev hurtigt løst

Ifølge Energistyrelsen var der indledningsvist tekniske udfordringer for ansøgere til efterårets bygningspulje. Problemerne blev dog hurtigt løst, men på trods af 14 dage med minimal kø til ansøgning, er der stadig masser af millioner tilbage i puljen, melder myndighederne.

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs