Østrig kommer Nord Stream 2 til undsætning

Det er ikke kun Rusland, som vil få gavn af den omdiskuterede gasforbindelse, mener Østrigs forbundskansler, Sebastian Kurz.
Østrigs forbundskansler, Sebastian Kurz, roser Tyskland for fortsat at støtte Nord Stream 2. | Foto: Leonhard Foeger/REUTERS / X00360
Østrigs forbundskansler, Sebastian Kurz, roser Tyskland for fortsat at støtte Nord Stream 2. | Foto: Leonhard Foeger/REUTERS / X00360

Der har aldrig været tvivl om, at der er forskellige holdninger til gasrørledningen Nord Stream 2, alt efter hvilken regering man spørger. USA er arg modstander af det russisk-tyske projekt, mens landene bag forbindelsen har forsvaret dens relevans fra begyndelsen.

Generelt har der været stor skepsis fra EU-landene imod projektet, og senest har Frankrig gjort det klart, at Nord Stream 2 ikke bør opføres. Kritikere er især bekymrede for, at forbindelsen vil skabe for stor europæisk afhængighed af russisk gas, og at russerne kan bruge eksporten til politisk pression imod f.eks. sine nabolande.

Nu kommer Østrig imidlertid projektet til undsætning med noget tiltrængt opbakning. Landets forbundskansler, Sebastian Kurz, har i et interview med det tyske medie Welt am Sonntag hilst det velkomment, at Tyskland fortsat bakker op om projektet. Det til trods for, at Ruslands anholdelse af og fængselsdom til aktivisten Aleksej Navalnyj har skabt fornyet kritik af Nord Stream 2.

"Det er et europæisk projekt. Dem, der mener, at det kun er i Ruslands interesse, tager fejl," siger den østrigske forbundskansler til mediet.

Det østrigske selskab OMV er en af fem europæiske investorer, der bakker op om det Gazprom-opererede projekt. De andre er Wintershall Dea, Shell, Uniper og Engie. Projektet har en værdi af 11 mia. dollar, svarende til 68 mia. danske kr.

Dansk skueplads

Nord Stream 2 skulle oprindeligt have været i drift for over et år siden, men amerikanske sanktioner har ramt anlægsarbejdet og udskudt opstarten.

Projektselskabet Nord Stream 2 AG ønsker fortsat ikke at kommentere, hvornår det forventer at kunne have forbindelsen klar.

I lørdags begyndte det russiske rørlægningsfartøj Fortuna langt om længe at lægge rør til forbindelsen ud for Bornholm. Inden for Danmarks eksklusiv økonomiske zone skal der lægges hhv. 69,2 og 49,6 kilometers rør på de to tvillingeledninger.

Nord Stream 2 skal efter planen levere 55 mia. kubikmeter gas om året.

 

Rørlægningen til Nord Stream 2 er i fuld gang ud for Bornholm 

Nord Stream 2 ventes på plads i Danmark før sommer 

Gasorganisation: "Nord Stream 2 vil se dagens lys" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også