EnergiWatch

Kompromisaftale skaber stabilitet i oliemarkedet

Oliepriserne stiger fredag morgen, efter at en aftale mellem Organisationen af Olieproducerende Lande, Opec, og Rusland er faldet på plads.

Foto: RAMZI BOUDINA/REUTERS / X03395

Parterne har været nødsaget til at indgå et kompromis, men er blevet enige om en fortsat begrænsning af den globale olieproduktion grundet coronavirussets greb om olieefterspørgslen.

Det skriver Reuters.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster fredag morgen 49,62 dollar mod 48,45 dollar torsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 46,36 dollar mod 45,34 dollar torsdag eftermiddag.

Opec og Rusland blev torsdag enige om en gradvis lettelse af de nuværende produktionsrestriktionerne - som lyder på 7,7 mio. tønder olie per dag - til januar med 500.000 tønder per dag.

Ifølge Reuters vil ministrene i Opec+ mødes på månedsbasis, for at gennemgå betingelserne - dog vil der ikke være tale om en større månedlig produktionsforhøjelse end 500.000 tønder per dag.

Samtidig vokser håbet om en markant stigning i olieefterspørgslen i takt med udsigten til, at coronavacciner bliver godkendt og distribueret i flere lande.

"Oliemarkedet har taget godt imod Opec+'s beslutning om ikke at gå for hurtigt frem," siger Victor Shum, som er direktør hos IHS Markit, til Bloomberg News.

"Det er en fornuftig beslutning, taget den usikkerhed der stadig er i betragtning. Det er en kendsgerning, at når oliepriserne stiger, så vil viljen til at fastholde restriktionerne også mindskes," tilføjer han.

Aftalen mellem de to parter har ifølge Reuters afsluttet en række usikre dage med intense forhandlinger.

Opec havde forventet at kunne fortsætte de eksisterende produktionsrestriktioner indtil marts, men måtte indgå et kompromis, for at imødekomme Rusland.

Olie Gas Danmark om historisk oliestop: "Alt godt har en ende"

Naturforening mener stop af oliejagt er eneste rigtige beslutning

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere