EnergiWatch

Nord Stream 2 ligger stadig død ud for Danmark

Trods forlydender om det modsatte er der fortsat ingen udsigt til, at de sidste rør skal lægges til den omstridte gasledning. Energistyrelsen bekræfter over for EnergiWatch, at der stadig mangler en plan for det resterende arbejde.

Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/Ritzau Scanpix

Holdet bag gasledningen Nord Stream 2 har endnu ikke fremlagt en plan for, hvordan det vil lægge de sidste godt 150 kilometer rør, så den russisk-tyske forbindelse kan komme på plads.

De manglende rør skal lægges i tysk og især dansk hav. Men status for arbejdet har været den samme siden december sidste år.

Det skyldes, at amerikanske sanktioner er væltet ned over projektet og bl.a. har fået den schweiziske rørlægningsspecialist Allseas til at trække sig.

For at projektselskabet Nord Stream 2 AG skal kunne fuldende ledningen, kræver det en ny plan, der kan omgå sanktionerne.

Energistyrelsen skal i så fald modtage en opdateret plan for Nord Stream 2. Indtil da må der ikke lægges flere rør. En sådan plan lader imidlertid fortsat vente på sig.

"Status er, at vi ikke har modtaget en opdateret plan fra NS2-selskabet. Før arbejdet kan gå i gang på dansk område, skal selskabet sende en tidsplan for det fremadrettede arbejde ift. de forskellige aktiviteter. Det sker bl.a. for, at vi kan føre tilsyn med arbejdet," oplyser styrelsen til EnergiWatch i et skriftligt svar.

Behøver ingen godkendelse

Tirsdag skrev nyhedsbureauet Bloomberg ellers, at Tysklands maritime og hydrologiske agentur havde oplyst, at operatøren Gazprom formentlig ville gøre brug af rørlægningsfartøjet Akademik Cherskiy til at lægge de resterende rør. Og at konstruktionsarbejdet ventedes genoptaget i løbet af denne uge.

Men i givet fald har projektselskabet travlt, for de danske myndigheder er ikke blevet orienteret om, at det skulle være hensigten.

Energistyrelsen skal dog ikke godkende en opdateret plan, så i princippet behøver der ikke at være langt fra plan til udførelse, hvis Nord Stream 2 AG har fundet en vej for at lægge den sidste del af ledningen.

EnergiWatch sendte i sidste uge flere spørgsmål afsted til Nord Stream 2 AG angående planerne for den sidste fase af rørlægningsarbejdet. Selskabet har endnu ikke svaret på henvendelsen.

Gasprojektet har en værdi på 11 mia. dollar - ca. 68 mia. danske kr. Bag forbindelsen står foruden Gazprom de fem europæiske energiselskaber Uniper, Wintershall Dea, Shell, OMV og Engie.

Den oprindelige plan lød, at gassen skulle flyde allerede inden udgangen af 2019.

 

Nord Stream 2-partnere tror stadig på projektet 

Sanktionerne vælter fortsat ned over Nord Stream 2

Energistyrelsen tillader drift af Nord Stream 2 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs