Asien-tal og mulige Opec+-nedskæringer løfter oliepriserne

Oliepriserne stiger mandag morgen på håbet om, at Organisationen af Olieeksporterende Lande, Opec, fastholder sine nuværende produktionsnedskæringer for at veje op for en nedsat brændstofefterspørgsel og høj olieproduktion fra Libyen.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
AF RITZAU FINANS

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster mandag morgen 43,23 dollar mod 42,77 dollar fredag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 40,69 dollar mod 40,26 dollar fredag eftermiddag.

Priserne understøttes samtidig af nøgletal fra Kina og Japan, der ifølge Reuters lige nu antyder et opsving.

Dertil viser tal, at de kinesiske raffinaderier i oktober behandlede den største mængde olie nogensinde for den måned målt dag for dag.

"Det er grundlæggende Kinas nøgletal, der understøtter, at priserne kan beholde dette niveau," siger Howie Lee, der er økonom i OCBC, til Reuters.

Priserne på begge referenceolier har nydt godt af sidste uges nyhed om en effektiv vaccine mod covid-19 og er siden steget med 8 pct.

Samtidig understøttes priserne af håbet om, at Opec og allierede - samlet kendt som Opec+ - vil fastholde en lavere olieproduktion i 2021 for at understøtte oliepriserne.

Opec+ har indtil videre skåret i produktionen med 7,7 mio. tønder om dagen med en plan om at reducere nedskæringen med 2 mio. tønder om dagen fra 2021.

Organisationen holder ifølge Reuters rådsmøde tirsdag, hvor anbefalingerne til de fremtidige nedskæringsplaner kan blive ændret, inden hele organisationen mødes 30. november og 1. december for at fastlægge den fremtidige produktion.

Nedskæringerne kan dog udfordres af Libyen, der for nylig fik sin olieproduktion op at køre og lige nu producerer for 1,2 mio. tønder olie om dagen.

I både USA og Europa ses der en opbremsning i biltrafikken, hvilket skaber frygt for brændstofefterspørgslen. ANZ Bank bemærker ifølge Reuters, at der på europæiske motorveje i løbet af de seneste uger er set en halvering i trafikken.

Samtidig med at efterspørgslen på brændstof falder, viser tal fra Baker Hughes, at antallet af aktive olie- og gasrigge i USA steg til det højeste niveau siden maj.

Analytikere fra ANZ Bank venter ifølge Reuters en ophobning på 1,5 til 3 mio. tønder olie om dagen i første halvdel af 2021.

Total og Adnoc går sammen om CO2-fangst og grønnere olieudvinding

Dan Jørgensen er klar til at se på alternativer til ny gasledning 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også