Maersk Drilling ser fordel i oprydning i branchen

Hos Maersk Drilling håber den administrerende direktør, at oprydningen i de kriseramte selskaber kan være med til at skabe en mere sund og bæredygtig borerigsektor efter flere år med pressede dagsrater.
Foto: PR/Maersk Drilling
Foto: PR/Maersk Drilling
AF RITZAU FINANS

Vanskelige tider er igen blevet et vilkår i borerigsektoren, hvor danske Maersk Drilling også har mærket konsekvenserne af coronakrisen og faldende oliepriser i årets første halvår.

Længere ude i fremtiden kan situationen dog komme til at se en del bedre ud, fortæller Jørn Madsen, der er administrerende direktør hos Maersk Drilling.

"Som verden ser ud lige nu er der et lavere behov for olie og gas på den korte bane. En del olieselskaber har - især de europæiske - givet nye langsigtede mål for, hvor olieprisen skal være i fremtiden, og det kan give os en god mulighed for at komme mere ud med vores strategi," siger han.

Udfordringerne i løbet af 2020 har fået olieselskaberne til at skrue ned for investeringsniveauet. For de store olieselskaber er forventningerne til anlægsinvesteringerne (capex) i år blev sænket med mellem 20 og 30 pct., fremgår det af fredagens regnskab fra Maersk Drilling.

Som topchefen henviser til, har flere af olieselskaberne også sænket deres forventninger til den fremtidige oliepris. Og det er netop det, som direktøren mener, passer godt til det danske selskabs strategi.

"Strategien går ud på at hjælpe olieselskaberne med at bringe omkostningerne ned. Hvis oliepriserne skal ligge på et lavere niveau, har olieselskaberne brug for leverandører, der kan hjælpe dem med at få en lav omkostning på produktionen af olien, siger Jørn Madsen.

Udviklingen i første halvår har ikke kun skabt panderynker hos Maersk Drilling, der af analytikere bliver betegnet som et af de mest robuste selskaber i sektoren.

Flere af selskabets konkurrenter stod til gengæld allerede før coronakrisen og forårets kollaps i oliepriser i en vanskelig situation, og flere er enten allerede gået i betalingsstandsning eller er på vej til at gøre det.

I USA har blandt andet Diamond Offshore søgt konkursbeskyttelse under Chapter 11-reglerne. Reglerne betyder, at virksomheden går i betalingsstandsning og får en chance for at restrukturere selskabet.

Hos Maersk Drilling håber den administrerende direktør, at oprydningen i de kriseramte selskaber kan være med til at skabe en mere sund og bæredygtig borerigsektor efter flere år med pressede dagsrater.

"Der er mange af dem, der bliver ejerne, som sidder på tværs af mange af selskaberne. Rent rationelt giver det mening, at der kommer færre spillere og færre rigge, hvis industrien skal tilbage til et sted, hvor den kan tjene penge," siger Jørn Madsen.

"Jeg er ret sikker på, at dem, der sidder som ejere, og som måske har været med i en restrukturering før i de samme selskaber, nu vil tage fat og gøre selskaberne i stand til markedsmæssigt at kunne klare sig," fortsætter han.

Hvis konkurrenterne i sidste ende får annulleret deres gæld og starter "på en frisk", vil de ikke skulle betale renter og afdrag på lån, mens det danske borerigselskab fortsat vil skulle betale renter og afdrag. Alligevel er det ikke et scenarie, som direktøren er nervøs for.

"Det er klart, at de så kommer ud med lavere gæld, men det skulle jo sådan set også gøre, at de kan agere noget mere rationelt fremadrettet, fordi de ikke længere har et akut behov for likviditet," siger han.

Konkurrenternes udfordringer kan også skabe muligheder for "billige" opkøb af aktiver eller hele selskaber. Direktøren fortæller, at Maersk Drilling vil følge udviklingen i sektoren tæt.

"Vi følger med i, hvad der sker og ser på, om det giver nogle muligheder. Om det bliver opkøb eller andet, det må vi se på, men vi følger det i hvert fald tæt," siger Jørn Madsen.

I første halvår af 2020 faldt omsætningen hos Maersk Drilling, der blev noteret som et selvstændigt selskab i april sidste år, til 584 mio. dollar fra 623 mio. dollar i samme periode året før.

Samtidig dykkede driftsindtjeningen (EBITDA) før særlige poster til 186 mio. dollar fra 231 mio. dollar i de første seks måneder af 2019.

Kunders ændrede planer skyld i Maersk Drillings milliardnedskrivning

Maersk Drilling-chef: Vi har sagt farvel til 30 pct. af de ansatte

Maersk Drilling taber halvanden milliard dollar i første halvår

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også