EnergiWatch

Analytikere ser kun røde tal hos Big Oil

Både BP, Total, Exxon Mobil, Chevron og Shell kommer til at fremvise underskud for andet kvartal. Det vurderer en række analytikere over for nyhedsbureauet Bloomberg.

Foto: Gregory Bull/AP/Ritzau Scanpix

Alle fem supermajors står til at levere kvartalsvise underskud, når de inden længe fremlægger tallene for månederne april-juni.

Det skriver Bloomberg på baggrund af samtaler med analytikere fra bl.a. Goldman Sachs og Citigroup.

Det vil i så fald være første gang nogensinde, det er sket. Desuden skriver nyhedsbureauet, at BP for første gang siden Deepwater Horizon-katastrofen kan komme til at skære ned for sit udbytte.

Analytikere vurderer over for Bloomberg, at BP vil skære et sted mellem 30 og 65 pct. af udbyttet for at indfri den gæld, virksomheden har brug for at skille sig af med. Det vil samtidig give økonomisk råderum til virksomhedens storstilede satsing om at blive klimaneutral inden 2050.

Tidligere på året skar Equinor og Shell deres respektive udbytter for første gang siden anden verdenskrig. Analytikerne vurderer ikke, at de tre andre majors Exxon Mobil, Chevron og Total, vil følge trop og skære på udbyttet.

Baggrunden for de ellers dystre forudsigelser er corona-krisen og den medfølgende oliepriskrise, som hænger sammen med, at efterspørgslen på olie har oplevet et markant dyk.

Big Oil tog lån for i alt 80 mia. dollar i løbet af andet kvartal, hvor den europæiske referenceolie Brent i gennemsnit kostede 33 dollar per tønde. Til sammenligning var prisen for en sådan tønde nærmest præcis det dobbelte ved årsskiftet.

BP og Shell har allerede foretaget store nedskrivninger forud for regnskaberne. Det samme gjorde Equinor tidligere i dag, hvor den norske oliekæmpe fremlagde et minus på bundlinjen på 251 mio. dollar, men dog et overraskende positivt justeret resultat efter skat på 646 mio. dollar.

 

Equinor leverer overraskende milliardoverskud midt i corona-krisen

Oliekæmper sælger ud under corona-krisen

Sådan tabte oliekæmperne over 100 milliarder på tre måneder 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs