Tidligere Total-direktør går solo: "Jeg vil gerne træde ind i transitionen"

Efter mange år hos Maersk Oil og Total føler Patrick Gilly sig draget mod den grønne omstilling. Nu starter han sin egen virksomhed for at rådgive selskaber i energibranchen, mens han ser tilbage på sin tid som olieboss i Danmark med kun én større fortrydelse: udskamningen.
Patrick Gilly er langtfra afvisende over for at vende tilbage til Danmark, hvis der dukker en interessant mulighed op. I første omgang flytter den tidligere Total-chef til Belgien. | Foto: Total S.A. / PR
Patrick Gilly er langtfra afvisende over for at vende tilbage til Danmark, hvis der dukker en interessant mulighed op. I første omgang flytter den tidligere Total-chef til Belgien. | Foto: Total S.A. / PR

Sidste efterår befandt Patrick Gilly sig ved en skillevej.

Her valgte han at trække stikket som chef for alle danske aktiviteter hos olieselskabet Total. Beslutningen blev først meldt ud i februar, fordi ledelsen ville beskytte virksomheden i den mellemliggende periode, hvor store projekter var undervejs og en omstrukturering ventede.

Men efter mange år i oliebranchen var Patrick Gilly klar til en anden slags udfordring. Han ville prøve at "flyve selv". Og så havde han fået øjnene op for, at der findes andet end fossile brændsler.

"Jeg begyndte at blive fascineret af resten af energiindustrien, og måske var jeg også lidt påvirket af det negative fokus imod olie- og gasindustrien, som især er stort i Vesteuropa," siger han i et interview med EnergiWatch.

"Al den negativitet," sukker han.

Tendensen var med til at skubbe ham i en anden retning, lader han forstå.

"Jeg vil gerne være med til at give energi til verden, men det skal være med et mere positivt spin. Med fokus på at bygge en fremtid. Jeg vil gerne træde ind i transitionen nu," siger Patrick Gilly.

Han understreger flere gange, at han fortsat ser olie og gas som en vigtig del af løsningen på den grønne omstilling. Ikke som en hindring for den.

"Jeg er overrasket over, hvordan energiverdenen forandrer sig lige nu. Men jeg fortryder ikke, at jeg har brugt hele min karriere inden for olie og gas, og jeg skammer mig heller ikke over det," lyder det.

De mange år i branchen har tværtimod overbevist ham om, at den er fyldt med folk, som forsøger at tage hensyn til miljøet.

Beslutningen om at træde helt ud af Total-koncernen var svær ("det var et fantastisk arbejde og en fantastisk organisation"). Men Patrick Gilly har ikke fortrudt:

"Jeg har ingen planer om at trække mig tilbage, så jeg har fortsat mange år tilbage at arbejde i. Og når jeg siger arbejde, mener jeg at bringe noget på bordet til en organisation eller et partnerskab, arbejde for et selskab eller med selskaber. Jeg mener, at jeg har meget at bringe. Og jeg tænkte, at tiden var inde til at gøre det selv," siger han.

Derfor har han netop lanceret virksomheden Aquarius, hvor han vil rådgive virksomheder inden for energibranchen om f.eks. ledelsesmæssige og strategiske spørgsmål.

I 2016 blev Patrick Gilly adm. direktør for Maersk Oils danske afdeling. Da Total overtog forretningen, fik han samme rolle for det franske selskab. Nu går han solo med sin egen virksomhed. | Foto: Total
I 2016 blev Patrick Gilly adm. direktør for Maersk Oils danske afdeling. Da Total overtog forretningen, fik han samme rolle for det franske selskab. Nu går han solo med sin egen virksomhed. | Foto: Total

Stoppede midt i krise

Han afviser, at interne uenigheder spillede nogen rolle i forhold til hans fratrædelse hos Total.

"Den strategiplan, som mit hold har udviklet over de sidste tre år, er også den, som kommer til at blive udført. Det ved jeg. Spørgsmålet er kun, i hvilket tempo man kan udføre den. Det afhænger af olie- og gasprisen," siger Patrick Gilly.

Da han forlod sin post hos det franske selskab ved udgangen af marts, var corona-pandemien på sit højeste i Danmark. Chefen nåede at være med til at lave Totals beredskabsplan, som bl.a. sendte kontorarbejderne hjem, ændrede rammerne for samarbejdet med underleverandørerne og sikrede færre rotationer iblandt offshore-personalet.

I dag spekulerer Patrick Gilly på, om timingen ville have været bedre, hvis han først var stoppet på den anden side af stormen.

"Der er ingen tvivl om, at det ville have været en fantastisk oplevelse at være med til at føre virksomheden hele vejen igennem krisen. På den anden side er det ikke en sjov opgave. Så jeg ved ikke, om jeg skal fortryde, at jeg ikke var med til slut," siger han.

Siden Patrick Gilly stoppede og blev afløst af landsmanden Phillippe Groueix, er den danske afdeling som resten af Total-gruppen blevet underlagt sparekrav for at modvirke corona-pandemien og den medfølgende oliepriskrise.

Total har skåret 25 pct. af sine planlagte nettoinvesteringer for indeværende år. I den danske Nordsø har det betydet et reduceret arbejdsprogram, og i midten af maj blev 150 medarbejdere fra underleverandørerne Muehlhan og Semco af samme årsag sendt hjem.

Muehlhan måtte derfor i sidste måned – efter forhandlinger med Total og 3F – afskedige cirka 150 medarbejdere, mens Semco fortsat ligger i forhandlinger om sine berørte medarbejdere.

Corona-krisen har bl.a. fået konsekvenser for de underleverandører, som har hjulpet Total med genopbygningen af Tyra-feltet. På billedet ses Patrick Gilly (tv.) og Morten Hesselager Pedersen (th.), som er ansvarlig for projektet, der kaldes Tyra Future. | Foto: Total
Corona-krisen har bl.a. fået konsekvenser for de underleverandører, som har hjulpet Total med genopbygningen af Tyra-feltet. På billedet ses Patrick Gilly (tv.) og Morten Hesselager Pedersen (th.), som er ansvarlig for projektet, der kaldes Tyra Future. | Foto: Total

På den anden side af døren

For Patrick Gilly har tiden efter Total kastet en bestyrelsespost af sig hos det fremadstormende Esbjerg-selskab SubC Partner, som leverer inspektions-, reparations- og vedligeholdelsesservices til offshore-industrien. Et selskab, som Total i en årrække har samarbejdet med, bl.a. i forbindelse med genopbygningen af Tyra-feltet.

"De henvendte sig til mig, og vi talte sammen i et par timer om, hvordan jeg kunne hjælpe dem med at nå andre kunder og positionere sig bedre. Jeg var meget glad for interessen på grund af deres innovative tilgang og måde at gøre tingene på. Så vi blev enige om, at jeg skulle hjælpe dem, og så ringede de nogle få dage efter og spurgte, om jeg også havde lyst til at blive en del af bestyrelsen," forklarer Patrick Gilly.

Det passede ham godt. Efter fem år i Danmark havde han håbet at fastholde en forbindelse til Esbjerg – landets uofficielle oliehovedstad. ("Og det her var et tilbud, jeg ikke kunne sige nej til").

Hos SubC Partner vil Patrick Gilly bruge sine erfaringer fra tiden hos en olieoperatør, når han nu i stedet skal repræsentere dem, som banker på døren og forsøger at overbevise klienten om, at netop deres produkt er værd at investere i.

I midten af juli rykker han og familien teltpælene op og flytter til Belgien, hvor de skal have base indtil videre.

Det er her, at Patricks Gillys nye enkeltmandsvirksomhed skal stables på benene, om end målgruppen fordeler sig over hele det europæiske kontinent.

"Aquarius har en simpel struktur, som giver mig mulighed for at rådgive, som jeg f.eks. gør hos SubC Partner. Men det behøver ikke kun at være rådgivning. Jeg kan også putte penge i selskaber via Aquarius. Det er en måde for mig at have en fast struktur og yde assistance til forskellige selskaber," siger han.

Mere end en oliemand

Foruden SubC Partner har Patrick Gilly også et mindre fransk energiselskab på kundelisten, fortæller han. Intentionen er, at han både skal lære fra sig, suge til sig og holde sig opdateret på, hvor de største udfordringer er i de forskellige kroge af energibranchen.

For selv om han har mest at byde ind med på olie- og gasområdet, har han fået et bredere sigte:

"Jeg håber, at jeg med mine forbindelser, samtaler og interaktioner med folk kan sprede mig ud og også komme til at dække uden for olie og gas," siger han. 

Han vil imidlertid langtfra afvise, at Aquarius kan ende med at blive en overgangsløsning. Tikker der et tilbud ind, "som kan inspirere", er han klar.

"Men hvis det af en eller anden grund ikke sker, mener jeg stadigvæk, at jeg har en masse at tilbyde, og det vil jeg bruge Aquarius til."

Desuden glæder han sig over den tiltrængte frihed, han har sikret sig selv.

Forlader landet med opsang

I løbet af årene hos Total var det dog hverken de fire fyringsrunder, han skulle orkestrere, eller den altid ustabile oliepris, som endte med at få ram på ham.

Hvis der er en ting, Patrick Gilly ærgrer sig over, er det den kritik, olie- og gasindustrien i Nordsøen møder i det danske samfund. Især over de seneste år.

"Det er ikke til at forstå, hvor smertefuldt det er for folk inden for industrien, som er så dedikerede og gerne vil arbejde for en bedre fremtid. Det er smertefuldt at blive peget fingre ad og høre folk sige, at vi kun er der for at forurene planeten. Det passer ikke, og det er trist," mener han.

"Folk burde have et mere neutralt syn på, hvad den her industri har gjort for Danmark – for hele den måde, landet er formet på i dag, skyldes det, som industrien har givet Danmark," slutter svadaen.

Nok er Patrick Gilly slået ind på en ny kurs, men han fastholder det ene ben i den danske olieindustri. Og han vil blive ved at følge den med begge øjne.

 

Totals chef for den danske del af Nordsøen forlader sin stilling 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også