Oliepriser fortsætter op – WTI stiger over 10 pct.

Det tyder på, at balancen på de globale oliemarkeder er ved at indfinde sig igen. Den tendens skubber priserne i positiv retning.
Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS / X90079
Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS / X90079
AF RITZAU FINANS

Oliepriserne stiger mandag for tredje dag i træk og har i løbet af mandag eftermiddag udbygget stigningerne fra tidligere på dagen.

Junifuturen for en tønde brent-olie ligger mandag ved 15.15-tiden i 34,81 dollar, hvilket er 7,1 pct. højere end fredag aften, og den amerikanske referenceolie, WTI, stiger hele 10,6 pct. til 32,54 dollar til det højeste niveau i mere end to måneder.

Udviklingen skyldes udsigten til en bedre balance mellem udbud og efterspørgsel på markedet, efter at de olieproducerende lande har iværksat nedskæringer og økonomier verden over stille og roligt genåbner efter coronakrisen.

Kina ved at accelerere

Ifølge en ny prognose fra Jyske Bank vil der fra juli være en større efterspørgsel end udbud, hvilket ifølge banken kan give endnu højere priser.

"Genåbningen af verden er begyndt, og Kina vurderes allerede i fuld gang med et comeback. Bunden for makroøkonomien og en top i de svulmende olielagre ventes i andet kvartal," skriver Jyske Bank.

Banken har opjusteret sin prognose for Brent-olieprisen og ser nu en oliepris på 55 dollar i første kvartal 2021 mod et tidligere estimat på 50 dollar.

Jyske Bank begrunder udsigterne med, at kernen i Opec frivilligt har beskåret produktionen mere end aftalt i Opec+ alliancen. Samtidig har banken nedjusteret den amerikanske skiferolieproduktion.

Finanspolitiske lempelser

"Først fra juli måned vendes oliebalancen til underskud, og olieefterspørgslen vil da blive kraftigt understøttet af en global penge- og finanspolitisk lempelse af enorme proportioner," vurderer Jyske Bank.

Oliepriserne har oplevet en historisk nedtur i takt med udviklingen af coronakrisen til en global pandemi, der medførte nedlukkede økonomier mange steder i verden.

Samtidig var der til at starte med ikke enighed blandt Opec-landene og deres allierede om produktionsnedskæringer, hvilket førte til en priskrig, der i en periode rystede markedet yderligere.

 

Offshoreselskab får henstand på sin gæld af kreditorer 

Oliekollaps har kostet drillingselskaber 33 kontrakter

Singapore-værft gik fra 20.000 ansatte til 850 på grund af coronarestriktioner 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også