EnergiWatch

Nord Stream 2 kan blive ramt af EU-lov

Gasforbindelsen fra Rusland til Tyskland skal reguleres via EU-lovgivning. Det lægger den tyske gasmyndighed Forbundsdagen nu op til, skriver Bloomberg.

Foto: Peter Hove Olesen

Nok en juridisk forhindring tårner sig nu op foran den politisk varme kartoffel af en gasrørledning, som er Nord Stream 2.

Forbundsdagen – øverste myndighed for bl.a. el og gas i Tyskland – vil ikke lade den planlagte gasledning afvige fra gældende EU-direktiv. Dermed risikerer den tyske myndighed at forsinke projektet yderligere.

Det skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

Selvsamme Forbundsdagen vedtog ellers i november en lov, som ventedes at kunne tilpasse Nord Stream 2 ud fra det EU-direktiv, der blev en realitet i februar sidste år, og som underlægger gasrørledninger som Nord Stream 2 unionens reglement.

Men ifølge Bloomberg har den manøvre ikke kunnet lade sig gøre. Således er Forbundsdagen nødt til at afvise muligheden for, at Nord Stream 2 kan undgå at være omfattet af gældende direktiv. Det kan skyldes, at gasdirektivet indeholder en formulering om, at undtagelser fra direktivet kun kan tildeles gasforbindelser, som var færdigbygget inden 23. maj i fjor.

Nord Stream 2-forbindelsen mangler fortsat den sidste del af etableringen – Gazprom har tidligere sagt, at der mangler 6 procent.

"Vi er uenige i beslutningen, men vil afvente den formelle beslutning fra myndigheden og selvfølgelig evaluere den, inden vi tager yderligere skridt for at sikre vores rettigheder," siger en talsperson fra Nord Stream 2 til Bloomberg.

Den endelige beslutning i Forbundsdagen skal ifølge Bloomberg først træffes den 24. maj.

Løsning kan være på vej

Den seneste udvikling illustrerer ganske fint, at det har været frem og tilbage for det russisk-tyske gasprojekt længe. Siden USA før jul vedtog sanktioner imod alle de selskaber, der er beskæftiget med rørledningen, er arbejdet på forbindelsen gået i stå.

Som EnergiWatch mandag kunne berette, er der nu måske fundet et fartøj, som vil kunne lægge de resterende rør på plads til forbindelsen, som oprindeligt skulle have været på plads omkring årsskiftet, men som nu ventes at blive forsinket i mindst et års tid.

Nord Stream ønskede ikke over for EnergiWatch at kommentere på mulige løsninger, efter at det schweiziske rørlægningsselskab Alleseas Group har trukket sig fra projektet.

Men meldingen fra Forbundsdagen er endnu en sten i skoen for gasprojektet.

 

Mysteriet om Nord Stream 2 kan nærme sig enden 

Danmark er historisk afhængig af russisk gas

Rusland vil gennemføre Nord Stream 2 alene 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs