Trump vil betale egne olieproducenter for ikke at pumpe

USA's energiminsterie overvejer nu at betale producenterne for at lade olien blive nede i jorden.
Foto: FREDERIC J. BROWN/AFP / AFP
Foto: FREDERIC J. BROWN/AFP / AFP
AF RITZAU FINANS

I påsken lykkedes det for Opec+ at blive enige om produktionsnedskæringer på 9,7 mio. tønder råolie om dagen, og blandt de lande, som påtog sig at pumpe mindre olie ud på verdensmarkedet er USA, hvor der især de senere år er bygget en omfattende produktion op fra landets skifferlag.

Men det er måske ikke lige let at komme i mål med det løfte, og derfor overvejer USA's energiminsterie nu at betale producenterne for at lade olien blive nede i jorden.

Det skriver Bloomberg News, som med henvisning til unavngivne, men højtstående embedsmænd, kan fortælle, at planen på den måde skal sikre, at 365 mio. tønder råolie ikke alligevel hentes op i sollyset. Tønderne vil så blive anset for en del af USA's strategiske oliereserve.

Den amerikanske regering har allerede lovhjemmel til at reservere op til 1 mia. tønder råolie til de statslige lagre, men at ekspropriere olie i det omtalte omfang vil kræve milliarder af dollar i finansiering fra Kongressen. Selv med en oliepris omkring 20 dollar per tønde.

Donald Trump, som tidligere har udtalt sig negativt om Opec som et statsstyret kartel, han var i mod, var med til at forhandle weekendens aftale på plads. Han er presset af, at mange selskaber i den ganske store amerikanske oliesektor, skal bruge en oliepris over 45 dollar, for at det kan betale sig for dem at producere, fordi skifferproduktionen er relativt dyr, og ifølge Bloomberg News beskæftiges 10,3 mio amerikanere i sektoren.

Olie startede 2020 med en pris i USA på over 60 dollar per tønde, og den er således faldet med omtrent 70 pct., da efterspørgslen er decimeret af coronapandemiens nedlukninger, samtidig med at Saudi-Arabien og Rusland i marts indledte en priskrig.

IEA ser endnu større dyk i oliebehovet

Mindst halvdelen af årets udbudsrunder kan være i fare

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også