Olieindustrien står sårbart midt i sin anden storkrise på seks år

Den globale olieindustri er langtfra godt rustet til at ride den nuværende storm af, lyder det i en ny analyse fra konsulenthuset MSI Offshore.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Det bliver endog særdeles vanskeligt for olieselskaberne at håndtere den udbuds- og efterspørgselskrise, som coronavirussets eksplosive udbredelse har medført.

Ikke mindst fordi, at omkostningerne allerede blev bragt langt ned under den sidste oliekrise.

Det vurderer analysehuset MSI Offshore.

MSI Offshore bemærker i en analyse, at to sorte svaner er landet på et allerede blødt marked.

Billedsproget skal henføres til, at oliebranchen for anden gang på bare seks år er ramt af en alvorlig krise, hvor industrien knap var begyndt at høste frugterne af arbejdet med at komme ud af den forrige, før den nye satte ind.

De to sorte svaner er coronavirusset og oliepriskollapset.

"Offshore-selskaberne vil møde de samlede implikationer af oliepriskollaps og ødelæggelserne forårsaget af coronapandemien med et svagere forsvar end i 2014/15," lyder den pessimistiske vurdering fra MSI Offshore:

"Efter kun at have oplevet begyndelsen på et opsving og kun draget fordel af en begrænset prisforbedring, er der færre omkostninger at reducere i forhold til i 2014, mens svagere efterspørgsel ikke giver meget beskyttelse mod prisdeflation."

Oveni det skal lægges det forhold, at oliens fremtid i energimikset på den længere bane svinder ind, uanset hvilke prognoser man orienterer sig i.

Lavere investeringer og udsatte projekter

Den europæiske referenceolie, Brent, koster mandag 33 dollar per tønde. Det er det halve af, hvad den kostede ved årsskiftet. Og prisen har været endnu lavere over de seneste uger.

Derfor har mange af verdens søtrste olieselskaber måttet barbere omkostningerne ned for at kunne klare sig igennem indeværende år. Det gælder både Chevron, BP, Shell, Total og Equinor – bare for at nævne en håndfuld.

Ifølge MSI Offshore har en stribe olieselskaber i gennemsnit skåret 30 procent af kapitalomkostningerne. Det giver et samlet reduktionsbeløb på mere end 60 mia. dollar.

Men analysehuset estimerer, at industriens investeringer kommer til at falde med mere end 100 mia. dollar i alt. 

En række projekter undervejs er ligeledes i stor risiko for at måtte udsættes.

MSI Offshore nævner Woodsides Scarborough-projekt i Australien og Conoco Phillips' Barossa-projekt samme sted som to af dem, der er i risikogruppen. Det samme vurderes Exxon Mobiles Payara-projekt ved Guyana at være.

Færre men bedre projekter

MSI Offshore vurderer i det hele taget, at de offshore-projekter, som var ventet tildelt mellem 2020 og 2022, forsinkes med i gennemsnit 2 et halvt år.

"På trods af sammenbruddet i offshore-projektaktiviteterne tror vi ikke, at industrien vil gå i opløsning. I stedet forventer vi færre projekter af højere kvalitet," lyder vurderingen i analysen, hvori det også konstateres, at offshore-industrien formentlig ikke kan fortsætte uden en væsentlig omstrukturering.

Egentlig var det meningen, at verdens førende olieproducenter skulle have mødtes mandag for at diskutere en produktionsnedsættelse, som kunne bringe tiltrængt balance på markedet.

Det møde er imidlertid blevet udskudt til torsdag.

 

Oliemarkedet holder niveau efter udskyldelse af Opec-møde 

Putin ser mulig reduktion i olieproduktion 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også