EnergiWatch

Rejer lukker atomkraftværk ned – to gange

Et af verdens største kraftværker var nede både tirsdag og onsdag i sidste uge. Synderen var en tibenet fyr på få centimeter.

Atomkraftværket Yangjiang blev opført i seks etaper fra 2014-19. Foto: CREATIVE COMMONS

Liden tue kan som bekendt vælte stort læs. Det måtte ejerne af et af verdens største atomkraftværker, Yangjiang Nuclear Power Station på 6.000 MW i sidste uge sande.

Tirsdag lukkede den ene af kraftværkets seks reaktorer ned, mens de øvrige blot kunne køre på 80 pct. kapacitet. Årsagen var at sværme af rejedyr af acetes-slægten var blevet suget med ind og havde sat vandpumperne på den ene reaktor ud af spil.

Personalet fik dog hurtigt fisket skaldyrene ud af maskineriet og renset filtrene, så værket atter kunne startes fuldt op onsdag. Kun for at få endnu et uventet visit, hvor denne gang fire reaktioner var omdannet til rejecocktails, hvilket fik værket til at gå i fuld sikkerhedslukning.

Det skriver South China Morning Post (SCMP) på baggrund af en meddelelse fra Kinas nationale myndighed for atomkraftsikkerhed.

Der var dog i overført betydning snarere tale om lidt irriterende kriller i svælget end en faretruende situation. Det fastslår sikkerhedsmyndigheden, der kategoriserer hændelsen onsdag som værende niveau 1 – anormalitet – på Det Internationale Atomenergiagenturs syvtrins INES-skala over sikkerhedshændelser.

"For nuværende er alle seks enheder ... under sikre og kontrollable forhold," lyder det ifølge mediet i meddelelsen.

Til SCMP siger professor ved nuklearteknik ved City University i Hongkong, Pan Chin, at det ikke er uden fortilfælde, at havdyr slipper med ind, når atomkraftværker suger kølevand ind. I 2016 blev en reaktion på et værk i Shenzhen således lukket ned, da små krebsdyr var blevet hevet med ind fra havet.

Professoren fastslår derimod, at det er et tegn på, at sikkerhedsforanstaltningerne virker som tiltænkt, når det lukker ned i sådanne tilfælde. Atomkraftværket i Yangjiang er foruden at være Kinas største også et af de nyeste, hvor den sidste af seks reaktorer først blev taget i brug sidste år.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere